Afaceri agricole in valoare de peste 170 de milioane de euro, cu un total de peste 1.800 de angajati, au intrat, in primele sase luni ale anului, in insolventa, principalul motiv al acestui lucru fiind intarzierea subventiilor, potrivit unei analize realizate de Casa de Insolventa Transilvania (CITR), citata de Mediafax.
„Agricultura a fost in primul semestru al anului unul dintre principalele sectoare afectate de insolventa, afaceri de peste 170 milioane euro fiind afectate, principalul motiv fiind intârzierea platii subventiilor”, se noteaza in analiza realizata de Casa de Insolventa Transilvania (CITR).
Societatea, cu un portofoliu de peste 800 de proceduri, a realizat o analiza a cauzelor ce au dus la insolventele companiilor cu impact major in economie (companii cu valoarea activelor imobilizate mai mare de un milion de euro).
Analiza arata ca in primele sase luni ala acestui an valoarea afacerilor din agricultura in insolventa a crescut cu 3.400% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Astfel, daca valoarea activelor societatilor din agricultura cu active imobilizate mai mari de un milion de euro care au intrat in insolventa in primul semestru al anului 2015 cumula doar cinci milioane de euro si afecta putin peste 100 de angajati, prima jumatate a acestui an a adus schimbari importante: afaceri agricole de peste 170 de milioane de euro, cu un total de peste 1.800 de angajati sunt acum in insolventa. Cu alte cuvinte, valoarea afacerilor din agricultura in insolventa a crescut cu 3.400% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit analizei.
„Chiar daca nu au intrat semnificativ mai multe societati agricole mari in insolventa fata de anul trecut, efectul resimtit in economie a crescut considerabil. Analiza CITR arata ca valoarea afacerilor agricole care au intrat in procedura de la inceputul acestui an a crescut de 34 de ori, asta pentru ca au fost declarate insolvente firme mari, cu impact important in economia nationala. Este efectul de domino“, a declarat Andreea Cionca – Anghelof, Managing Partner CITR.
Potrivit analizei, cele mai importante companii care s-au confruntat cu lipsa lichiditatilor si incearca acum sa se redreseze sunt grupul Interagro, Agrofam Holding SRL din Ialomita, Samavia SRL din Satu Mare si Senator Prodimpex SRL din Vrancea.