Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 10,7%, respectiv cu 8,2% în octombrie 2013, comparativ cu lune precedentă, potrivit datelor provizorii publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS).

Tăierile în unităţile industriale specializate care au o pondere de 4,1% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine au scăzut cu 28,6%, iar greutatea acestora în carcasă cu 19,8%.

În luna octombrie a acestui an, față de aceeași lună din 2012, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 3,4%, respectiv cu 5,1%. Sacrificările de ovine şi caprine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 15,4%, respectiv cu 10,7%.

În octombrie 2013 au fost sacrificate 368.000 de ovine și caprine, cu o greutate în carcasă de 5.099 de tone. Spre comparație, în luna precedentă, numărul ovinelor și caprinelor sacrificate a fost de 412.000 de capete, cu o greutate în carcasă de 5.556 de tone. În octombrie 2012, au fost sacrificate 381 de ovine și caprine, cu o greutate în carcasă de 5.374 de tone.

Și greutatea medie în carcasă a scăzut, de la 14,1 kg în septembrie 2012, la 13,5 kg în septembrie 2013. În luna octombrie a acestui an, greutatea medie în carcasă a urcat ușor față de septembrie, la 13,9 kg.

„În perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă s-au înregistrat în lunile decembrie şi aprilie la porcine, respectiv la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte”, se arată în comunicatul remis de INS.

Majoritatea oilor și a caprelor au fost sacrificate în afara abatoarelor.

Share on Facebook