Ciobănescul carpatin şi ciobănescul mioritic primele rase de câini românești omologate

Facebook
Twitter

Ciobănescul carpatin şi ciobănescul mioritic sunt primele rase de câini românești omologate, după 10 ani de eforturi. Asociaţia Chinologică Internaţională a acceptat înscrierea raselor autohtone româneşti în cadrul expoziţiei care se desfășoară la Timişoara.

Ciobănescul carpatin şi ciobănescul mioritic, două rase de câini puternici,  parteneri de veacuri ai ciobanilor au avut și au misiunea de a păzi și proteja turmele și avutul stăpânului de prădatori (animale salbatici sau hoti).

Datorită temperamentului echilibrat și a devotamentului arătat stăpânilor, ciobănescul carpatin şi ciobănescul mioritic, primele rase de câini românești omologate, sunt din ce în ce mai apreciați de oamenii din mediul urban și rural, fiind crescuti pentru pază dar și ca animale de companie.

Comisia de specialitate a Federaţiei Chinologice Internaţionale – FCI a efectuat vizionarea finală a celor raselor ciobănesc românesc, în vederea omologării definitive a acestora.

În cadrul expoziţiei care se desfășoară la Timişoara, Tamas Jakkel, arbitru în cadrul FCI, a declarat faptul că temperamentul lor trebuie să îi îndemne să fie cât mai sociabili în orice mediu. Ochii, dinții, toate aceste detalii care țin de sănătate, mișcarea, sunetul făcut la executarea mișcărilor sunt foarte importante.

Rasa Ciobănescul românesc, cu cele trei variante (Mioritic, Carpatin şi de Bucovina) este acceptată ca standard în expoziţiile internaţionale, și ca rasă, deși încă nu a fost inclusă în catalogul raselor. Această ultimă etapă din procesul de omologare va ave aloc în vară, la Milano, cu ocazia Campionatului Mondial.

De ani de zile, chinologii operează selecții pentru a crea prima rasă canină autohtonă.

Cu ocazia primei zile a duplexului chinologic care va avea loc la Timişoara, comisia de specialişti a FCI va realiza vizionarea finală a celor trei variante de ciobănesc românesc, Mioritic, Carpatin, și de Bucovina, în cadrul acestui eveniment.

„Fiecare dintre cele trei variante va fi reprezentată de aproximativ 30 de exemplare, împărţite pe clase, de la baby la veteran. Se va urmări tipicitatea, fenotipul, omogenitatea. Acceptarea definitivă a acestor câini în catalogul oficial mondial al raselor va fi anunţată cu ocazia Campionatului Mondial de Câini de la Milano, ce va avea loc în luna iunie 2015” a declarat Daniela Radu, preşedintele ACHR Timiş.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE