Cine a primit deja avansul pe suprafata si cine mai are de asteptat

Facebook
Twitter

La nivelul judetelor, aproape jumatate dintre fermierii nu au primit inca avansul din subventie, desi Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat ieri ca e emis ordine de plata pentru mai bine de 600.000 de agricultori la nivel national. 

Pentru judetul Brasov de exemplu APIA a virat 15,524 milioane de lei (circa 3,5 milioane de euro) catre 8.107 fermieri, in conditiile in care exista aici peste 16.000 de fermieri activi. O buna parte din cei care nu si-au primit avansul se afla in diferite stadii de control, potrivit directorului executiv al APIA Brasov, Dorel Stanea, informeaza Buna ziua, Brasov.

O situatie asemanatoare gasim si in judetul Salaj, acolo unde au fost depuse 24.700 de cereri unice de plata. Dintre acestea, precizeaza Calin Pernes, directorul executiv al APIA Salaj, 23.617 cereri sunt eligibile la plata avansului pentru ca nu sunt in control si nu au erori.

„Am lucrat si in sarbatoare si pana noaptea tarziu si am reusit sa facem 12.455 decizii de plata, cam 49 la suta din totalul cererilor eligibile”, a declarat directorul executiv al APIA Salaj, conform publicatiei Graiul Salajului.

Judetul Salaj se situeaza pe locul 26 in ceea ce priveste intocmirea deciziilor de plata pentru avansul pe suprafata. Fermierii care au beneficiar de decizii de plata au putut sa-si vada banii in conturi incepand cu data de 2 decembrie. Cu toate acestea, APIA a informat ca transferul banilor de la Trezoreria statului pana in cont poate dura cateva zile, in functie de modul de lucru al fiecarei banci in parte.

In ce priveste judetul Braila, potrivit informatiilor Centrului Judetean APIA, din totalul de 15.404 cereri unice de subventie, au fost emise ordine de plata in cazul a 7.902 de dosare, iar asta in conditiile in care functionarii agentiei au lucrat in ultima saptamana pana la ore tarzii din noapte. Cu toate acestea, a ramas o diferenta de circa 7.500 de dosare, cu precizarea ca printre ele se numara si cele selectate pentru diferitele tipuri de controale pe care institutia le efectueaza si care intrau in plata abia la finalul verificarilor, informeaza publicatia Obiectiv – Vocea Brailei.

La nivel national, potrivit estimarilor facate de Ministerul Agriculturii, circa 100.000 de fermieri nu si-au primit pana acum avansul din subventii. A doua transa din plata pe suprafata urmeaza sa fie platita intre 1 decembrie 2015 si 30 iunie 2016.

Ce se intampla cu cei care nu au primit pana acum avansul pe suprafata?

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca plata avansului pe suprafata se va realiza pana la data de 30 noiembrie, urmand ca dupa aceasta perioada agricultorii sa primeasca plata integrala a subventiei. „Ne vom opri aici, la 30 noiembrie, cu platile in avans pentru ca nu doresc sa avem probleme la Comisia Europeana. Urmeaza ca cei care nu si-au primit avansul sa intre pe schema de plata integrala”, a declarat recent Achim Irimescu.

Potrivit sefului MADR, cererile de plata depuse de catre fermieri la APIA se ridica la 943.000, insa in urma analizelor si controalelor numarul cererilor de plata eligibile s-a redus la circa 700.000.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a informat ieri ca a finalizat plata avansului catre fermierii care au depus cereri de plata in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) – Campania 2015 si pentru care s-a efectuat verificarea necesara conditiilor de eligibilitate.

Suma totala platita este de 1,128,470,121.91 lei (255.448.678,85 euro), pentru un numar de 602.159 fermieri cu o suprafata de 5.753.954 ha, potrivit unui comunicat al APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE