Chinezii vor carne și animale din România

Facebook
Twitter

Astăzi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, și George Turtoi, secretar de stat în cadrul MADR, au avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong.

„În cadrul discuțiilor, înalții oficiali au reiterat dorința celor două state de a dezvolta relațiile economice tradiționale, mai ales în ceea ce privește sectorul zootehnic, partea chineză manifestând un real interes față de importul de animale vii și carne de porc, vită și ovine din România. În acest sens, ca o continuare a bunelor relații dintre România și Republica Populară Chineză, s-a convenit ca delegații ale producătorilor români să viziteze China în perioada următoare, astfel încât să poată stabili direct parteneriate comerciale cu oameni de afaceri chinezi, în vederea extinderii accesului produselor agroalimentare românești pe piața chineză”, a informat MADR.

Deși între România și China există mai multe acorduri bilaterale, acestea nu s-au concretizat prin exporturi de animale vii sau carne. Un raport al Economic Research Service (ERS – Serviciul de Cercetare Economică, în limba română, n.r.) examinează transformarea Chinei în unul dintre cei mai mari importatori de produse agroalimentare în ultimul deceniu. În perioada 2000-2013, importurile de produse agroalimentare efectuate de China au crescut de la 10 miliarde de dolari, la 123 de miliarde de dolari. Importurile au fost susținute de creșterea veniturilor populației chineze și schimbarea obișnuințelor de consum, precum și de cererea tot mai mare de materii prime, necesare industriei de procesare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE