Cercetător: Conținutul de chimicale din legume și fructe nu poate fi stabilit ochiometric

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În ultima vreme, informațiile privind conținutul ridicat de nitriți și nitrați din cartofii importați au generat adevărate polemici.

Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare de la Dăbuleni, unde se fac experimente pentru dezvoltarea soiurilor de cartofi și pepeni, spune că, în lipsa unor analize de laborator, nu se poate stabili dacă fructele și legumele sunt sau nu toxice pentru organismul uman.

„Cantitatea de substanțe chimice, cum sunt nitrații și nitriții, nu poate fi determinată decât în urma unor analize de laborator. Nu poate fi stabilită ochimetric. Însă, din experiența noastră, acumulată în urma a mulți ani de teste de laborator, într-adevăr, cartofii de dimensiuni mari au un conținut mai ridicat de nitriți și nitrați față de cei care mici, care încap în palmă. Din această cauză, în alte state, cartofii mari merg direct la procesare, pentru producția de bioetanol, iar în piață ajung doar cartofii pe care gospodina îi poate ține ușor în mână”, ne-a precizat Aurelia Diaconu.

De asemenea, cartofii cu porțiuni verzi prezintă riscuri, datorită conținutului de solanină. Totodată, studii recente arată că nu trebuie consumați, nici de om , nici de animale, cartofii încolțiți.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE