Alegerea varietatii si a soiurilor de salata pe care dorim sa le cultivam este un proces deosebit de important, avand in vedere ca cererea acestui produs este una ridicata atat primavara cat si vara. Pe langa varietatile clasice de salata, producatorii romani incep sa cultive tot mai des si salata creata, data fiind cererea tot mai mare. Va prezentam in acest material cateva dintre cele mai profitabile soiuri de salata.

Salata creata Roscata Lolla si Blonda Lolla

Doua dintre cele mai folosite soiuri de salata creata de la noi sunt Roscata Lolla si Blonda Lolla, originare din peninsula italica. Intervalul de germinare la aceste soiuri se situeaza intre 7 si 14 zile, temperatura optima a solului pentru acest proces fiind intre 5 si 23 de grade celsius. In ceea ce priveste maturarea, aceasta are loc ceva mai repede in cazul soiului Roscata Lolla (45 de zile de la germinare), fata de Blonda Lolla (60 de zile de la germinare).

„Am cultivat Roscata Lolla si Blonda Lolla, deoarece sunt niste soiurile de salata creata cerute de clientii nostri. Cresc si se pastreaza foarte bine. Le cultivam in solar, pe un spatiu de circa 700 metri patrati, avand sistem de udare cu picatura. Salatele se fac intre 2 si 4 luni. Nu mergem pe cantitati mari, ci pe calitate. In ceea ce priveste semintele, noile recoltam si le replantam pe cele din cultura proprie”, spune producatorul Valentina Ionita, administratorul companie „Legume de tara Green Spire SRL”, din localitatea Albota, judetul Arges.

Salata Iceberg

Salata de tip „Iceberg” se comercializeaza frecvent in Romania, mai ales pentru procesare in industria fast-food, cele mai importante soiuri ale acestui tip de salata fiind Court, Brogan si Embrace. Se poate remarca la aceasta salata frunzele mari, crocante si mai groase, aspectul fiind asemanator cu cel al verzei.

Astfel, pentru cei care vor sa aiba o cultura timpurie pot alege soiul Court, acesta avand o crestere rapida si o productie ridicata. Pe de alta parte, cei care isi doresc sa infiinteze culturi de toamna pot utiliza soiul Embrace, recunoscut pentru rezistenta sa la crapare, cat si la daunatori.

Salata de tip capatana – Butterhead

Un alt tip de salata cultivat frecvent la noi este si cel clasic, de tip capatana, denumit si Butterhead. Acesta este destinat preponderent culturilor de toamna tarzii si de iarna. La acest tip de salata, frunzele formeaza spre centru o capatana compacta. Se remarca prin rezistenta ridicata la mana (HR) BI 1-24.

Doua dintre cele mai utilizate soiuri din acest tip de salata sunt „Shangore” si „Helmut”, distanta de plantare recomandata fiind de 40 cm intre randuri, 25-30 cm intre plante.

In ceea ce priveste perioada de semanare in camp aceasta se realizeaza in luna martie, precum si in intervalul august – septembrie, iar recoltarea intre lunile martie – iunie.

Salata de tip Hanna

Salata de tip Hanna este timpurie, cu frunze netede, recomandata pentru sezonul rece de toamna, iarna. Este o varietate de salata foarte bine cunoscuta de cultivatori, care se remarca prin toleranta mare la frig si inghet. De asemenea, acest tip de salata nu este sensibil la luminizitatea scazuta din timpul iernii.

Nu este un tip de salata pretentios la tipul de sol dezvoltandu-se bine pe foarte multe tipuri de terenuri. Totodata, este o varietate care rezintenta la boli si are un aspect comercial foarte bun. Se recomanda folosirea unor densitati de 12-14 plante/mp, salata Hanna dand un randament foarte bun pe aceasta schema.

Alte recomandari

Indiferent de soiul cultivat, salata este o leguma sensibila in fata daunatorilor precum infectiile cu fungice, mana, limacsi sau a paduchilor de salata.

„Cel care o cultiva ar trebui sa aiba spatiu protejat, pentru ca salata trebuie sa fie gata de Paste, atunci este cererea cea mai mare. Si sa aiba grija la daunatori, este foarte sensibila la limacsi, precum si la puricii de salata. Si cand o pune sa nu o inghete. Daca are spatiu protejat, este bine sa mai aiba inca o folie protectare pe care sa o puna peste salate noaptea si sa o dea jos dimineata”, sunt cateva dintre recomandarile producatorului Valentina Ionita.

 

Share on Facebook