Cele mai productive rase de porcine

Facebook
Twitter

Cresterea de suine este o activitate inca foarte cautata in Romania chiar daca, in prezent, preturile oferite producatorilor au inregistrat unele scaderi. In acest moment, fermierii care infiinteaza o mica ferma de suine, pot accesa submasura 6.3 – sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, prin care pot incasa pana la 15.000 de euro.

Cu toate acestea, rasa suinelor pe care urmeaza sa le crestem este un alt factor de luat in calcul, pentru ca fiecare are o anumita particularitate si o anumita adaptabilitate la conditiile de mediu. In prezent, in lume exista peste 350 de rase de porci, insa multe dintre ele nu sunt consacrate, fiind cunoscute doar la nivel local.

Din punct de vedere al clasificarii, rasele de porcine se impart in patru mari categorii, fiecare avand o particularitate proprie. Conform acestui criteriu, categoriile principale sunt: rase de carne, rase de grasime, rase de reproductie si rase mixte. Iata insa care sunt cele mai productive rase de porc, pentru dezvoltarea unei afaceri in domeniu.

Marele Alb

Aceasta rasa este probabil cea mai cunoscuta din lume, in special datorita capacitatii sale foarte bune de aclimatizare. In mod normal, aceasta rasa se incruciseaza cu rasa Landrace, pentru obtinere vierilor. Daca prima fatare are loc la varsta de aproximativ un an, scroafa poate naste pana la 11 purcei.

Acest tip de exemplar are un consum de aproximativ 3 kg furaje pentru 1 kg spor de greutate si poate ajunge la greutatea de 100 kg in sase luni. Varsta optima de sacrificare pentru aceasta rasa este in mod normal de opt luni, pentru ca dupa aceasta varsta, porcul va dezvolta un strat mult mai gros de grasime.

Duroc

Duroc este o alta rasa cunoscuta in tara noastra, fiind identificat in special dupa culoarea rosiatica a corpului. Aceasta rasa este atat de populara, datorita eficientei sale in asimilarea furajelor. Daca este hranit corespunzator, un porc din rasa Duroc poate atinge greutatea de 200 kg in aproximativ un an, cu un procent de grasime de doar 20%.

Cu toate acestea, rasa Duroc nu este atat de rezistenta la conditiile meteo nefavorabile, si este recomandabil ca aceste exemplare sa nu fie tinute in frig pentru o perioada prea mare de timp. De asemenea, specialistii recomanda ca amestecul de furaje cu care este hranit porcul sa contina cat mai mult porumb si cat mai putin grau, pentru o dezvoltare corecta a animalului.

Landrace

Rasa Landrace a aparut din incrucisarea Marelui Alb cu diferite rase de porci din Danemarca, acesta fiind motivul pentru care Landrace seamana destul de mult cu Marele Alb. Aceasta rasa se identifica printr-un ritm de crestere foarte bun, reusind sa atinga o greutate de 130 kg la doar opt luni. Aceasta este si varsta in care scroafele pot fi introduse la reproductie.

Scroafa poate fata pana pana la 10-11 purcei, dintre care 9-10 supravietuiesc pana la intarcare. Landrace este considerata o rasa de carne, datorita carcaselor mari si continutul mic de grasime. De aceea, carnea acestui porc este folosita de regula in productia de bacon.

Mangalita

Supranumit ,,porcul-somon’’, mangalita este o rasa populara in zona Transilvaniei, insa cele mai multe exemplare se gasesc in Ungaria. Aceasta rasa este cunoscuta pentru rezistenta sa la conditiile climatice nefavorabile dar si pentru faptul ca nu este predispusa la boli.

Cu toate ca stratul de grasime poate constitui in jur de 60-70% din greutatea animalului, carnea este considerata de o calitate superioara si este apreciata pentru valorile sale scazute in colesterol. La prima fatare, o scroafa poate naste pana la 6-7 purcei, iar daca este hranit corespunzator, acest tip de porc are un spor mediu de 500 g pe zi.

Dezvoltarea unei afaceri pe baza acestei rase este cu atat mai indicata, cu cat in prezent exista un act normativ prin care sa se acorde gratuit crescatorilor, purcei din rasele bazna si mangalita. Fermierii au obligatia sa creasca exemplarele pana la minim 130 kg, urmand ca jumatate din valoarea efectivelor sa fie vanduta anumitor procesatori, la un pret convenit in prealabil.

Hampshire

Aceasta este o rasa americana, recunoscuta in special pentru cantitatea mare de carne oferita dar si pentru stratul subtire de grasime. Carcasele de dimensiuni mari dar si dezvoltarea rapida a acestei rase, il fac extrem de profitabil pentru dezvoltarea unei afaceri.
Din punct de vedere al dezvoltarii, porcii din rasa Hamsphire ating greutatea de 100 kg in aproximativ 200 de zile, insa varsta la care se recomanda prima fatare este de putin peste un an. La prima fatare, scroafele vor naste aproximativ 8-9 purcei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE