Pe harta vinului, apar de la an la an noi producători importanţi. Totuşi, 80% din producţia mondială de vin, adică 35,1 miliarde de sticle, este obţinută în 10 state.
Liderul de pe piaţa mondială a vinului este Franţa, urmată de Italia, Spania, Statele Unite, Argentina, Australia, Germania, Africa de Sud, Chile şi Portugalia.
Urmaşii lui Balzac realizează la fel de mult vin ca toate celelalte state producătoare din lume, cu excepţia celor din top 10. Cumulat, Franţa, Italia şi Spania realizează aproape jumătate din producţia mondială de vin, cantitate suficientă pentru a umple 5.127 de bazine olimpice de înnot cu licoare bahică.
Totuşi, atât italienii, cât şi francezii şi-au redus, începând cu 2007, producţia de vin, cu 7%, respectiv 11%. Deşi Spania are cele mai întinse podgorii din lume, randamentele sunt mai mici decât cele obţinute de vecinii săi.
În Statele Unite, cea mai importantă zonă viticolă este California, unde îşi are sediul şi cel mai mare producător mondial, Gallo.
Spre deosebire de francezi şi italieni, argentinienii îşi sporesc producţia anual, astfel că au înregistrat cea mai rapidă rată de creştere anuală din rândul statelor din top 5. Exporturile de vin sunt o componentă importantă a economiei argentiniene.
Ocupanta locului 6, Australia, îşi orientează atenţia către pieţe noi, cum este Hong Kong-ul, în vreme ce vinurile nemţilor ajung mai ales în paharele italienilor şi spaniolilor.
Sud-africanii au cea mai mare producţie de brandy din lume, în vreme ce chilienii se mândresc cu varietatea locală Carmenere, un soi de Bordeaux.
Din nordul Portugaliei provine celebrul Vin de Porto, un vin puternic alcoolizat obţinut dintr-un amestec de mai multe soiuri.