Potenţialul viticol al României este ridicat, iar viticultorii reuşesc, în condiţii de criză, să continue investiţiile pentru dezvoltarea sectorului. Aproape un sfert de milion de hectare sunt acoperite cu vii, iar plantaţiile pentru struguri de vin reprezintă circa 82% din suprafaţa viticolă totală. Anual, producţia de vin din struguri proaspeţi se ridică la 5 – 6 milioane hl.
Viticultura s-a dezvoltat şi graţie condiţiilor foarte prielnice pe care viţa de vie le găseşte pe tot cuprinsul ţării, mai ales în zona colinară din răsăritul şi sudul arcului carpatic, din Transilvania, din Dobrogea şi din partea de vest a ţării.
Cele mai importante regiuni viticole ale României sunt:
•Podgoria Aiud
•Podgoria Alba
•Podgoria Calafat
•Podgoria Colinele Tutovei
•Podgoria Cotnari
•Podgoria Covurlui
•Podgoria Dacilor
•Podgoria Dealu Mare
•Podgoria Dealurile Buzăului
•Podgoria Dealurile Craiovei
•Podgoria Diosig
•Podgoria Drăgăşani
•Podgoria Greaca
•Podgoria Huşi
•Podgoria Iaşi
•Podgoria Istria-Babadag
•Podgoria Iveşti
•Podgoria Lechinţa
•Podgoria Minis Maderat
•Podgoria Murfatlar
•Podgoria Nicoreşti
•Podgoria Odobeşti
•Podgoria Ostrov
•Podgoria Panciu
•Podgoria Plaiurile Drancei
•Podgoria Severinului
•Podgoria Silvaniei
•Podgoria Sadova Corabia
•Podgoria Sâmbureşti
•Podgoria Sarica Niculiţel
•Podgoria Sebeş Apold
•Podgoria Ştefăneşti
•Podgoria Târnave
•Podgoria Valea lui Mihai
•Podgoria Zeletin
•Podgoria Coteşti
•Podgoria Dealul Bujorului