Chiar daca vorbim de o cultura pretentioasa si in general costisitoare din punct de vedere al infiintarii, capsunul ocupa printre primele locuri in privinta rentabilitatii unei plantatii. De exemplu, o cultura de capsuni infiintata pe un hectar ii poate aduce unui fermier un profit anual de cel putin 8.000 de euro.
Pe langa plantarile de toamna, care se realizeaza intre 15 septembrie – 15 octombrie, culturile de capsun se pot infiinta si primavara, de la sfarsitul lunii martie si pana la sfarsitul lunii aprilie. In cadrul acestui articol va prezentam cele mai bune sortimente de capsun recomandate la inmulþire, conform Catalogului Oficial al Soiurilor de Plante de Cultura din Romania:
Soiul de capsun Coral
Destinat in principal consumului in stare proaspata. Tufa este de vigoare medie-mare, globuloasa, cu frunzele dispuse rasfirat cu tendinta de crestere spre exterior. Fructul este de marime foarte mare peste (25g, uneori chiar 35g) de forma turtita, de culoare rosu aprins spre rozaliu, uniform si lucios. Pulpa de culoare rosu deschis, cu fermitate mijlocie si gust foarte bun si aroma intensa. Epoca de coacere este tardiva. Neremontant.
Soiul de capsun Premial
Soiul este destinat consumului in stare proaspata. Tufa este globuloasa cu densitate mijlocie si vigoare mare, cu un numar mic de stoloni puternic pigmentati. Frunza este mare, de culoare verde deschis, putin gofrata si lucioasa, foliola terminala este mai lunga decat lata, serata, iar forma bazei este obtuza. Inflorescenta este la acelasi nivel, cu flori mari.
Fructul mare (15-20 g). Forma: conic globulos, mai mult lat decat lung, insertia caliciului este la nivelul fructului cu sepalele etalate si aderenta slaba, neregularitatea suprafetei este puternica, achenele sunt adancite. Epiderma: de culoare rosu neuniform, cu luciu mijlociu, distributia culorii rosii la pulpa este numai pe margine. Pulpa: de culoare rosu deschis, cu fermitate mijlocie, gust bun, echilibrat. Epoca de coacere: foarte timpurie. Nermontant.
Soiul de capsun Real
Soiul este dedicat industrializarii. Tufa globulos – aplatizata, cu densitate si vigoare mare, cu un numar mijlociu de stoloni cu pigmentatie slaba si pubescenti. Frunza este mare de culoare verde, putin gofrata si lucioasa, avand foliola terminala mai lunga decat lata, crenata, cu forma bazei obtuza. Inflorescenta se situeaza la acelasi nivel cu foliajul, cu flori mari. Inflorire: epoca de inflorire este mijlocie, cu o viabilitate a polenului buna.
Fructul mijlociu – mare (15-20 g). Forma: conica, cu diferente mari intre forma fructelor si suprafata neregulata, caliciu inserat la nivel, cu sepalele etalate si aderenta slaba, achenele sunt putin adancite, zona fara achene fiind mare. Pulpa: de culoare rosu deschis, cu fermitate mijlocie si gust bun, continut ridicat in s.u., fara aroma intensa. Epoca de coacere: mijlocie. Neremontant.
Soiul de capsun Magic
Soiul este destinat in principal consumului in stare proaspata. Tufa este de forma globulos aplatizata, vigoare si densitate mare, cu un numar mijlociu de stoloni si puternic pigmentati. Frunza este mare, verde deschis, cu luciu slab si gofrarea slaba, marginea serata, foliola terminala este mai lunga decat lata, cu forma bazei rotunjita, inflorescenta se situeaza la acelasi nivel sau mai sus. Inflorire: epoca de inflorire este mijlocie, cu o viabilitate a polenului foarte buna.
Fructul mare (20-25 g). Forma: globulos, mai lat decat lung, caliciul este adancit, cu sepalele etalate si aderenta mijlocie, neregularitatea suprafetei este foarte redusa, achenele sunt la acelasi nivel, iar zona fara achene este foarte mica. Epiderma: culoare rosie aproape uniforma uniforma, aspectuos datorita luciului puternic, distributia culorii rosii la pulpa este in tot fructul. Pulpa: de culoare rosu deschis, cu fermitatea mijlocie. Epoca de coacere: mijlocie. Neremontant.
Soiul de capsun Redgauntlet
Soiul este recomandat la industrializare. Tufa este semiviguroasa. Frunzele sunt mari, verzi lucioase cu foliola mediana rotunjita, ondulata. Planta formeaza un numar potrivit de stoloni lungi. Inflorescenta este hermafrodita si contine in medie 7 flori. Petalele sunt albe de aceeasi lungime cu sepalele.
Fructul este mijlociu (10- 12 g), scurt conic, usor aplatizat si costat, rosu inchis. Pulpa colorata in rosu intens catre exterior si mai deschis spre interior, ferma, mediu suculenta, aromata, buna la gust. Achenele sunt mici, ingropate superficial. Fructele au pedunculii rezistenti si se desprind cu dificultate de planta. Epoca de coacere: mijlocie. Remontant. Este printre cele mai productive soiuri de capsun obtinandu-se productii care depasesc 25 t/ha. Soiul este rezistent la seceta, la ger si la principalele boli, in special la fainare.
Soiul de capsun Benton
Soiul este destinat in principal consumului in stare proaspata. Tufa este viguroasa, erecta si plantele formeaza un numar mediu de stoloni. Inflorescentele sunt numeroase cu ax scurt. Fructele sunt mari, rosii intens, cu luciu, calitate superioara, cu gust mediocru. Fructele sunt de marime potrivita, sunt conic alungite cu varful ascutit sau obtuz, si au culoarea rosu mat. Pulpa este intens colorata, cu consistenta potrivita. Inflorescentele sunt numeroase, cu ax scurt. Epoca de coacere: tarzie. Productivitatea este mare (400-500 g fructe/planta).
In urma testarilor, amelioratorii recomanda introducerea in cultura a urmatoarelor soiuri de origina straina care nu se regasesc in „Catalogului Oficial al Soiurilor de Plante de Cultura din Romania”: Alba, Clery, Honeoye, Elsanta, Marmolada (Onebor), Idea, Mira.
Sursa: „Materialul de inmultire pomicol – Studiu de caz: Capsunul”, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti – Maracineni