Cultura de floarea-soarelui nu va avea o productie ridicata si de calitate superioara in lipsa unui regim corespunzator de intretinere.
Ingrijirea culturii de floarea-soarelui se face mecanizat, iar lucrarile de care trebuie sa tii cont neaparat sunt in numar de patru: densitatea la semanat, combaterea buruienilor, fertilizarea si combaterea bolilor si a daunatorilor. Sa le luam pe rand:
1. Densitatea la semanat
Orice fermier trebuie sa stie cat de importat e sa asigure o densitate optima a culturii. Numarul de plante pe hectar se alege intotdeauna dupa determinarea judicioasa a conditiilor pedo-climatice. O densitate prea mare poate duce la formarea de calatidii mici, deci la o slaba dezvoltare a semintelor. Mai mult, pe langa un risc crescut de cadere si frangere a plantelor, este posibil sa te confrunti si cu o incidenta mai mare a bolilor.
De asemenea, ar trebui sa eviti si densitatile prea mici sau spatierile inegale, deoarece acestea pot duce la formarea unor calatidii excesiv de mari, fapt care, la randul sau, va determina frangerea tulpinii inainte de recoltare. In acest caz, specialistii le recomanda fermierilor sa respecte recomandarile producatorilor de seminte, avand in vedere ca sortimentele de hibrizi de floarea-soarelui evolueaza permanent.
2. Combaterea buruienilor
Pentru ca buruienile concureaza cu planta pentru nutrienti, sunt in masura sa compromita productia si cu 50%, daca nu sunt eliminate cat mai devreme. Pericolul de imburuienare dispare de obicei dupa 30-40 de zile de la rasarire, odata ce planta va acoperi bine solul. Pana atunci, trebuie efectuate insa lucrarile de combatere a buruienilor prin lucrari mecanice si aplicarea de erbicide.
E important sa folosesti intotdeauna doar erbicide omologate pentru floarea-soarelui. Alegerea acestora se va face in functie de spectrul de buruieni prezente – monocotiledonate sau dicotiledonate – si de tehnologia de erbicidare – preemergentă și/sau postemergentă.
O alternativa este folosirea unui sistem de productie la floarea-soarelui, a carui utilizare se impune in special in zonele cu infestare mare de buruieni, sau in judetele din sud-estul tari, unde a fost semnalata buruiana-parazit Orobanche (Lupoie).
3. Fertilizarea
Planta de floarea-soarelui necesita o serie intreaga de nutrienti pentru mentinerea unui bun nivel al recoltei. Avantajul este ca planta raspunde foarte bine la fertilizare. Cu toate acestea, orice fermier trebuie sa tina cont de anumiti factori in ceea ce priveste fertilizarea culturii de floarea-soarelui:
- Datorita profunzimii sistemului radicular, floarea-soarelui poate extrage mult mai eficient substantele nutrivite din straturile mai adanci de sol, comparativ cu cerealele;
- Floarea-soarelui este o mare iubitoare de azot, pe care il utilizeaza intens, iar majoritatea nutrientilor sunt continuti in frunze si tulpini. De altfel, azotul este elementul cu cea mai mare contributie in asigurarea volumului productiei. Fii insa atent si la asigurarea unui nivel optim de fosfor, deoarece lipsa acestuia va influenta negativ randamentul culturii, din cauza dezechilibrului de nutrienti din sol;
- Cele mai eficace ingrasaminte in asigurarea calitatii productiei de floarea-soarelui sunt cele pe baza de fosfor, cultura reactionand foarte bine la administrarea echilibrata a acestora;
- De asemenea, floarea-soarelui este un utilizator eficient de potasiu din sol;
- Un rol la fel de important il detine si administrarea de oligo si micro-elemente;
- Efectueaza mereu analizele de sol din ferma, pentru a stabili necesarul exact de substante nutritive potrivite.
4. Combaterea bolilor si a daunatorilor
Din pacate, culturile de floarea-soarelui sunt predispuse la nenumarate boli, impotriva carora trebuie sa iei neaparat masuri, ca de exemplu folosirea unor fungicide potrivite. In lipsa acestora, bolile si daunatorii pot compromite productia.
Cele mai pagubitoare boli care ameninta culturile de floarea soarelui sunt: mana, putregaiul alb, patarea bruna si frangerea tulpinilor, patarea neagra a tulpinilor, putregaiul cenusiu patarea bruna-neagra sau alternarioza si patarea cenusie sau septorioza frunzelor.
Agresivitatea si amploarea atacului in cazul acestor boli pot fi reduse prin respectarea rotatiei culturilor, a epocii optime pentru semanat si a densitatii recomandate in functie de hibridul de floarea-soarelui pe care il utilizezi. Combaterea buruienilor, despre care am vorbit la punctul anterior este un pas important si in reducerea bolilor si a agresivitatii acestora.
Tot prin rotatia culturii, dar si prin efectuarea tratamentelor potrivite la seminte, iti vei proteja productia si impotriva celor mai frecventi si periculosi daunatori ai culturilor de floarea-soarelui: ratisoara porumbului si viermii sarma.
Tu cate dintre regulile de mai sus cunosteai?
Sursă foto: Shutterstock.com