Cel mai mare cutremur din 2014 a avariat sute de locuințe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, PAID, a fost solicitat de peste 200 de asigurați care au optat pentru Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor naturale, PAD în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter produs sâmbătă, 22 noiembrie, în regiunea Vrancea.

Seismul a fost resimțit în mai multe zone ale țării și a fost urmat de cinci replici de intensitate mai mică. Cutremurul, cel mai mare ca magnitudine produs anul acesta în România, a cauzat mai multe daune materiale.

„În primele zece zile după cutremur, 250 persoane care au încheiat asigurarea obligatorie PAD au solicitat constatarea daunelor care ar fi putut fi produse de seismul din ziua de 22 noiembrie. Urmează ca mai mulți inspectori ai companiilor terțe care au încheiat polițele să constate și să evalueze fiecare caz în parte. În acest moment, din numărul total al solicitărilor, au fost deschise 104 de dosare, dintre care 94 de dosare pentru locuințe de tip A și 10 dosare pentru locuințe de tip B”, a informat PAID.

Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Mărăşeşti (6 kilometri), Tecuci (22 kilometri) şi Focşani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) şi Oneşti (51 de kilometri), potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Solicitările au fost trimise de asigurații PAD din județele Bacău, Brăila, Buzău, București, Covasna, Constanța, Galați, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Iași și Ialomița. Județele unde au fost reclamate cele mai multe daune sunt  Galati, cu 83 de solicitări și Vrancea, cu 83 de solicitări.

Polița obligatorie de asigurare PAD acoperă trei riscuri specifice României, cutremur, inundație și alunecare de teren. Prețul unei polițe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuințele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat ăn urma unui tratament termic și/sau chimic.

Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic și/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul poliței PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE