Ce urmeaza sa se intample cu drepturile de plantare ale viticultorilor incepand cu 1 ianuarie 2016

Facebook
Twitter

Drepturile de plantare/replantare detinute de viticultorii romani pentru culturile de vita de vie urmeaza sa fie convertite, in mod gratuit, in autorizaţii de plantare, valabile de la 1 ianuarie 2016, conform noilor reglementari introduse de Comisia Europeana, precizeaza Emil Florian Dumitru, directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicola (ONIV).

Totodata, noile autorizatii de plantare emise le va oferi dreptul viticultorilor sa acceseze masuri de reconversie/restructurare.

„Datorita noii Politici Agricole Comune, Comisia Europeana a stabilit ca toate drepturile de plantare detinute de viticultori vor fi transformate in autorizatii de plantare. Nu se intampla nimic nou, ba chiar as putea spune ca este un sistem ceva mai flexibil decat a existat inainte”, a declarat Emil Florian Dumitru, directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicola (ONIV), pentru StiriAgricole.ro.

In prezent, Romania figureaza in registrele Comisiei Europene cu o suprafata de 183.000 de hectare plantata cu vita de vie.

„De exemplu, daca eu sunt viticultor – si fie vreau sa iau drepturi din rezerva nationala sau rezervele judete acolo unde mai exista aceste drepturi, fie am un drept individual de replantare rezultat in urma unei defrisari – ma duc la institutia care face autorizarea drepturilor, respectiv Ministerul Agriculturii, organismul de inspectii, si mi se realizeaza convertirea drepturilor pana cel mai tarziu 1 ianuarie 2016. Nu este o procedura greoaie, birocratica, este un sistem destul de flexibil”, ne-a explicat Emil Florian Dumitru.

Cei care vor dori sa obtina autorizatii de plantare pentru o cultura de vita de vie vor avea aceasta posibilitate si dupa 1 ianuarie 2016. Cu toate acestea, trebuie amintit ca in lipsa unei autorizatii de plantare viticultorul nu va putea accesa masura de sprijin privind reconversia/restructurarea culturii.

„Estimativ, cateva mii de hectare vor fi convertite in noile autorizatii. Anual, Romania a avut un ritm de plantare de aproximativ 3.500-4000 de hectare pe an, pe aceasta masura de sprijin (reconverisa/ restructurarea – n.r.) In ultima sesiune de depunere, respectiv decembrie 2014 – ianuarie 2015 s-au strans planuri individuale in suprafata totala de 1.400 de hectare, putin in comparatie cu cat plantam noi in mod traditional. Acest lucru s-a datorat si din cauza ca a fost o sesiune scurta de depunere, insa si probabil din cauza ca viticultorii nu detin suficienti bani”, ne-a mai precizat directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicola (ONIV).

Proiectul Legii viei si vinului a primit avizul Comisiei de Agricultura si urmeaza sa fie depusa in plen pentru votul final.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE