Două dintre culturile care atrag din ce în ce mai mulți fermieri sunt cele de aronia și trandafiri, iar înființarea lor poate fi finanțată prin intermediul Măsurii 121 Modernizarea exploatațiilor, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.
„Scorușul negru (aronia melanocarpa) este inclus în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, ediția completă 2012, la categoria arbuștilor fructiferi. Plantațiile de scoruș negru ar putea fi introduse la poziția 41 – Plantații de coacăz, smochin, zmeur”, se arată în răspunsul formulat de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), la solicitarea stiriagricole.ro.
La aceeași categorie pot fi introduse și plantațiile de cătină albă.
Deși este căutată de producătorii de săpunuri sau parfumuri, culturile de iasomie sunt o raritate în România. Cei care vor să profite de pe urma lipsei ofertei pe acest segment nu vor putea însă accesa fonduri europene prin PNDR 2014-2020, deoarece iasomia nu a fost inclusă în Catalogul Soiurilor.
Dulcețurile din trandafiri, în special din trandafiri bio, sunt foarte căutate, mai ales peste hotare. În baza Regulamentului CE 868/2008 și Conform Regulamentului CE 1200/2009, trandafirul poate fi încadrat în următoarele categorii:
a) conform anchetei realizate de Rețeaua de Informații Contabile Agricole (RICA) realizată pe baza Regulamentului CE 868/2008, trandafirii, indiferent de specie, acesta este încadrat la rubrica 140 – flori și plante ornamentale, dacă sunt comercializați ca floare întreagă (plantă), valoarea coeficientului de calcul a UDE pentru trandafiri este 14,828 și corespunde rubricii D 16 Flori – în câmp;
b) conform Regulamentului CE 1200/2009, trandafirul pentru dulceață se încadrează la plante aromatice, medicinale, culinare, secțiune unde sunt incluse plantele utilizate în scopuri farmaceutice, producerea de parfum sau consumul uman. În acest caz, valoarea coeficientului pentru calcul UDE corespunde rubricii D34 Plante medicinale și aromatice și are valoarea 0,502.
„În funcție de specificul activității exploatației agricole, respectiv trandafiri comercializați ca plantă întreagă (trandafirii ornamentali) sau trandafiri pentru dulceață (din care sunt folosite părți în scopuri farmaceutice, producerea de parfum sau pentru consumul uman), se va consemna coeficientul de calcul pentru poziția în care se încadrează exploatația”, ne-a comunicat APDRP.
Punctajul fiecărui proiect în parte se calculează pe baza criteriilor de selecție menționate în Ghidul Solicitantului. În cazul în care proiectul vizează două sau mai multe sectoare prioritare, se va acorda punctajul aferent sectorului cu pondere valorică mai mare în cadrul proiectului.
Toate activitățile pe care solicitanții se angajează să le efectueze prin investiție, atât la faza de implementare a proiectului, cât și în perioada de monitorizare și pentru care a primit punctaj la selecție, devin condiții obligatorii. În cazul în care, la verificarea Cererilor de plată sau în perioada de monitorizare, se constată că aceste condiții nu sunt respectate, plățile vor fi sistate, iar contractul va fi reziliat. Excepție face criteriul de selecție privind exploatațiile agricole de semisubzistență, a căror dimensiune economică poate evolua.