Ce subventii plateste APIA pentru zonele cu constrangeri naturale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA a anuntat ca a inceput deja plata subventiilor finale catre fermieri. Una dintre schemele mult-asteptate este si Masura 13 – plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale, pentru care in acest an se vor plati subventii intre 62 si 97 de euro.

Iata cuantumurile anuntate oficial de APIA pentru Masura 13:

– Plati compensatorii in zona montana – 97 euro

– Plati compensatorii pentru alte zone care se confrunta cu constrageri naturale semnificative – 62 euro

– Plati compensatorii pentru alte zone afectate de constrangeri specifice – 75 euro

Delimitarea zonelor montane (ANC ZM) a fost realizata pentru PNDR 2007 – 2013 pe baza indeplinirii unuia dintre urmatoarele criterii: altitudinea medie la nivelul LAU2 (comune/orase, municipii) > 600 m sau altitudinea medie la nivelul LAU2 intre 400 si 600m si panta medie peste 15%.

Intrucat criteriile pentru desemnarea zonelor montane nu au fost modificate fata de precedenta perioada de programare, lista localitatilor incadrate in zona montana nu a suferit modificari in perioada de programare 2014 – 2020, cu exceptia introducerii unei comune (Solca din judetul Suceava) ca urmare a reorganizarii administrativ-teritoriale prin divizare.

Delimitarea zonelor care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative (ANC SEMN) se face la nivelul unitatilor teritoriale (LAU2) in functie de indeplinirea pe cel putin 60% din suprafata agricola a UAT a cel putin unui criteriu biofizic prevazut in Anexa III a Regulamentului de dezvoltare rurala nr. 1305/2013. De asemenea, in conformitate cu art. 32 alin. (4) din Regulament, in procesul de desemnare a acestor zone s-a aplicat si metodologia de ajustare (fine-tuning – FT) bazata pe criteriile privind utilizarea irigatiilor, ponderea culturilor permanente (vii si livezi) si productia medie pentru principalele doua culturi pe teren arabil (grau si porumb).

Delimitarea zonelor care se confrunta cu constrangeri specifice (ANC SPEC) s-a realizat prin selectarea UAT care se suprapun total sau partial cu Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii” din cauza potentialului natural agricol mai scazut decat in restul tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE