Ce subventii plateste APIA incepand de astazi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA va incepe de astazi, 22 iunie, sa vireze fermierilor aflati in esantionul de control subventiile cuvenite, din cadrul Campanie 2015, anunta Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) intr-un comunicat.

„Va informez ca urmare a tuturor demersurilor LAPAR , incepand de astazi 22.06.2016, vor incepe platile la subventii pentru: cei care au fost la control, cat si plata pentru Ajutorul National Tranzitoriu (ANT). Spre sfarsitul lunii vor incepe si platile complementare”, este comunicatul transmis de LAPAR si semnat de directorul executiv Eugenia Dragnea.

Numerosi fermieri ne-au semnalat intarzierea platii subventiilor pentru agricultorii care s-au aflat in esantionul de control. „Cei care am fost in control si fara animale inca nu am primit un banut la vegetal, nici macar de o bomboana. Dezastru”, ne-a scris un fermier din Covasna.

Conform celui mai recent comunicat APIA, numarul total de beneficiari autorizati la plata pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Buget National), incepand cu data de 08.04.2016 si pana in prezent este de 794.206.

Suma totala autorizata la plata pentru cererile unice de plata depuse de fermieri in Campania 2015, este de 1,247 miliarde euro, respectiv:

FEGA – 988,09 milioane euro, din care:

  • 255,44 milioane euro plati in avans (efectuate in luna noiembrie 2015);
  • 732,65 milioane euro plati regulare.

FEADR+cofinantare de la bugetul national – 167,31 milioane euro pentru Masura 13 – “Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice” – din PNDR 2014-2020;

Bugetul national – 92,55 milioane euro pentru Ajutorul National Tranzitoriu in Sectorul Vegetal (ANT1), potrivit unui comunicat APIA din data de 17 iunie.

De asemenea, Agentia de Plati confirma in mod oficial ca a inceput plata subventiilor pentru crescatorii de animale. Astfel, Agentia de Plati precizeaza in cadrul unui comunicat ca s-a demarat autorizarea la plata a Ajutorului National Tranzitoriu 7 (ANT 7) – schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE