septembrie 24, 2021

Ce sprijin cuplat se va acorda in acest an pentru merele si prunele destinate procesarii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Suprafele cultivate cu plantatii pomicole au inregistrat un regres continuu in ultimii cinci ani. Daca in anul 2000, Romania detinea peste 207.000 de hectare cu livezi, in prezent suprafata acestora a scazut la circa 140.000 de hectare.

Mai mult decat atat, productia autohtona de fructe are capacitatea sa produca astazi doar 60% din necesarul national, restul de 40% reprezentand importuri.

In acest context, Ministerul Agriculturii va oferi din acest an sprijin cuplat si pentru merele si prunele destinate procesarii. Astfel, in 2015, fermierii vor primi 300 de euro pe hectar ca sprijin cuplat, la care se adauga si schema de plata unica pe suprafata (SAPS), in cadrul careia fermierii vor primi 123 de euro/ha.

Conform MADR, sprijinul cuplat pentru merele si prunele destinate procesarii se va majora in fiecare an cu 10 euro pana in 2020, atunci cand valoarea sprijinului va fi de 345 de euro pe hectar.

Ministerul Agriculturii estimeaza ca anul acesta se va acorda sprijin cuplat pentru circa 500 de hectare cultivate cu mere pentru procesare si pentru 1.000 de hectare cultivate cu prune pentru procesare.

Mai mult decat atat, Daniel Constantin a anuntat recent ca prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, Romania are capacitatea sa reabiliteze, pana in 2020, peste 35.000 de hectare de livezi.

Potrivit AFIR, fermerii pot depune in prezent proiecte cu finantare europeana pe Masura 4.1. – Investitii in exploatatii pomicole, in cadrul careia pot accesa fonduri europene nerambursabile de pana la 450.000 de euro, in cazul fermelor mici, si de aproape 1.050.000 de euro, in cazul formelor asociative care investesc intr-un lant integrat de productie, procesare si comercializare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE