Ce se va întâmpla cu laptele românesc după 1 aprilie 2015?

Facebook
Twitter

De la 1 aprilie 2015, vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european, iar producătorii autohtoni se tem că vor ajunge să renunțe la vaci.

Foarte mulți procesatori au decis să nu prelungească contractele de preluare a laptelui din fermele locale după 1 aprilie 2015 pentru a vedea cum evoluează piața comunitară. Alții, cum este Friesland Campina, a decis să nu preia decât laptele de la fermierii care pot livra minimum 800 de litri pe zi.

Fermierii se tem că procesatorii, în special multinaționalele, vor prefera să importe lapte din țările de origine, mai ales că fermele din străinătate pot susține livrări constante.

În plus, investitorii străini s-au orientat către zona Transilvaniei, unde dezvoltă ferme cu capacitate mare de producție, care pot să asigure materia primă necesară marilor procesatori. Aceste ferme le vor face concurență serioasă celor deținute de producătorii interni, care au investit masiv în ultimii ani pentru a se conforma cerințelor procesatorilor și normelor europene, fapt dovedit și de statistica oficială.

Astfel, efectivele de bovine la 1 iunie 2014, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2013, au crescut cu 0,7%. Pe categorii de vârstă s-au înregistrat creşteri atât la taurinele sub 1 an cu 0,3%, cât şi la cele între 1 şi 2 ani şi taurinele de 2 ani şi peste cu 0,1%, respectiv cu 1,0%, potrivit INS. Analizând distribuţia pe regiuni de dezvoltare a efectivelor de bovine la 1 iunie 2014, comparativ cu 1 iunie 2013, se constată că ponderea acestora a scăzut în regiunile: Nord-Est (-0,2 puncte procentuale), Vest şi Nord-Vest (-0,1), a crescut în regiunile: Centru (+0,2 puncte procentuale), Sud Muntenia şi Sud-Vest Oltenia (+0,1) şi a rămas constantă în regiunile Sud-Est şi Bucureşti-Ilfov.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE