In Monitorul Oficial a fost publicat actul normativ ce reglementeaza inregistrarea fiscala in Romania a unor categorii de persoane fizice si juridice romane sau straine. Cu aceasta ocazie sunt actualizate si modificate 4 formulare de inregistrare fiscala.
In activitatea economica de zi cu zi sunt situatii in care persoane straine – fie ca sunt persoane fizice, fie ca sunt persoane juridice – devin subiecte de drept fiscal in Romania si au obligatia sa se inregistreze fiscal in Romania. Actul normativ actualizeaza procedura de inregistrare fiscala in Romania pentru astfel de situatii, ocazie cu care sunt modificate instructiunile de utilizare, completare si depunere pentru urmatoarele declaratii:
- Formular 015 – Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania
- Formular 020 – Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care detin cod numeric personal
- Formular 030 – Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal.
De asemenea, se introduce un nou formular pentru situatiile in care o societate straina are conducerea efectiva in Romania, respectiv formularul 016 – Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania.
- Formularul 015 – Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania.
„Acest formular se utilizeaza in situatia in care o societate straina nu are un sediu permanent in Romania dar are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA”, arata consultantul fiscal Adrian Benta.
De asemenea, formularul se utilizeaza pentru acei contribuabili nerezidenti ce nu au un sediu permanent in Romania insa au obligatia sa achite asigurari sociale si contributii pentru salariatii de pe teritoriul Romaniei. Formularul se mai utilizeaza si de catre contribuabilii nerezidenti care organizeaza si exploateaza activitati de jocuri de noroc.
„In functie de situatia fiecarui contribuabil, legiuitorul a prevazut procedurile de completare si autoritatea fiscala la care se va inregistra respectivul contribuabil”, mai spune consultantul fiscal Adrian Benta.
- Formular 020 – Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care detin cod numeric personal. Acest formular se utilizeaza de catre persoanele fizice romane/straine ce detin un cod numeric personal, persoane ce nu sunt inregistrate ca persoane ce desfasoara activitati economice in mod independent si nu efectueaza profesii libere. Cel mai frecvent mod de utilizare al formularului este la inregistrarea persoanei fizice in scopuri de TVA.
- Formular 030 – Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal. Acest formular se adreseaza persoanelor fizice, cu precadere celor straine, cand acestea nu detin un cod numeric personal si nici nu desfasoara activitati independente sau profesii libere.
Formularul se utilizeaza frecvent pentru inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor fizice straine cand se impune inregistrarea in scopuri de TVA respectiv in cazul in care contribuabilul strain datoreaza asigurari sociale si contributii pentru platile la salariile aferente salariatilor din Romania.
Incepand cu 1 ianuarie 2016 sunt in sfera impozitarii in Romania din perspectiva impozitului pe profit societatile straine ce au conducerea efectiva a societatii situata in Romania.
- Formularul 016 – Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania se utilizeaza pentru inregistrarea acestor societati atat la plata impozitului pe profit in Romania cat si la plata altor impozite datorate cum ar fi impozitul pe venitul din salarii si contributiile datorate pentru salariati, taxa pe valoarea adaugata sau impozitul pentru exploatarea unor resurse naturale.