Ce s-a intamplat cu piscicultura Romaniei? Irimescu: Importam anual 80.000 tone de peste

Facebook
Twitter

O cantitate de peste 80.000 de tone de peste este importata anual in Romania, in conditiile in care capacitatea de productie interna atinge doar 30.000 de tone, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

„Chiar daca pretul pestelui a ramas relativ stabil in ultimii ani, potrivit FAO, sa nu uitam ca pe vremuri pestele era mancarea saracului si acum a devenit un lux pentru anumite specii. Calcanul este un peste rar si scump. Avem mult peste adus din afara. Romania importa cam 80.000 de tone in fiecare an, iar capacitatea de productie nationala nu este decat de 30.000 de tone. Romanul a inceput sa consume tot mai mult peste si de aceea se apeleaza la import”, a declarat Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii a subliniat ca este dificil sa comenteze evolutia preturilor in conditiile in care, in urma cu cateva decenii, Romania era un mare producator de peste oceanic. „E dificil sa comentam asupra pretului, dar daca ne uitam la ce era in urma cu cateva decenii, cand Romania era mare producatoare pentru ca avea vase si pescuit oceanic putem spune ca preturile au crescut”, a adaugat Irimescu, potrivit sursei citate.

Agricultorii din Romania prefera sa cultive cereale, in detrimentul dezvoltarii afacerilor piscicole, in principal din cauza unei lipse de subventionare a pestelui, este de parere Ciceronis Cumpanasoiu, directorul general al Autoritatii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii.

„Romania nu a reusit sa gaseasca o solutie pentru a avea o oarecare subventie la peste. Aici este deosebirea dintre noi si PNDR. De aceea, fermierii prefera sa cultive cereale, care sunt subventionate si nu peste. Aici este un oarecare dezechilibru, o oarecare lupta inegala intre noi si colegii nostri de la PNDR. Cred ca s-ar putea gasi o forma, dar care sa nu imbrace forma ajutorului de stat, lucru care nu ne este permis de Comisia Europeana. Insa cred ca am putea gasi o forma pana la urma. Programul Operational de Pescuit si Afaceri Marime (POPAM) 2014-2020, asa cum este el, mic, este singurul sprijin financiar care vine in acest sector”, a declarat Ciceronis Cumpanasoiu, directorul general AM POP, in cadrul unei conferite de lansare a noului POPAM 2014-2020.

Ministerul Agriculturii a lansat in aprilie noul Program Operational de Pescuit si Afaceri Marime (POPAM) 2014-2020. Strategia acestui program isi propune: cresterea productiei in acvacultura, piscicultura si procesare, cresterea profitabilitatii operatorilor economici, conversia biodiversitatii si protectia mediului, mentinerea si crearea de locuri de munca.

Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM) este fondul Uniunii Europene destinat politicilor europene in domeniul pescuitului si al afacerilor maritime in perioada 2014-2020. Romania dispune de o alocare financiara europeana de 168,4 milioane de euro, la care se adauga 25% din bugetul national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE