Dornici sa beneficieze de fondurile europene nerambursabile, unii dintre solicitanti apeleaza la avantajele artificiale pentru a deveni eligibili. Cele mai frecvente nereguli constatate de oficialii din cadrul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) sunt infiintarea fictiva sau artificiala a unei societati, neangajarea personalului stipulat in cererea de finantare sau lipsa cofinantarii obligatorii.
La solicitarea Stiri.Agricole.ro, AFIR ne-a prezentat cele mai frecvente nereguli constatate in cadrul implementarii programelor anterioare (SAPARD si PNDR 2007-2013):
- infiintarea fictiva a unor societati, in vederea obtinerii de suport financiar nerambursabil.
- infiintarea artificiala a unei companii in numele altei companii care a avut proiect SAPARD si care nu mai intrunea conditii pentru obtinerea de finantare.
- constituirea in mod artificial a doua companii, care ar putea forma economic o singura companie, in scopul sustragerii de la plafonul de 200.000 euro, evidentierea artificialitatii fiind facuta prin: solicitantii au acelasi consultant; proiectele au fost depuse in aceeasi zi; investitiile sunt in aceeasi incinta/locatie; utilajele celor doua companii sunt complementare, cele doua companii lucrand, in fapt, impreuna; relatiile contractuale ale ambelor companii au aceiasi parteneri; fiecare companie cumpara utilaje de aproximativ 200.000 euro – suma plafon.
- beneficiarul nu este o microintreprindere: la depunerea cererii de finantare, beneficiarul declara pe proprie raspundere ca societatea sa va avea 8 angajati si omite sa angajeze suplimentar cele 8 persoane prevazute de lege pentru proiectul planificat.
- lipsa cofinantarii obligatorii: se demonstreaza ca la finele zilei de eligibilitate beneficiarii nu au un sold valid pentru a asigura in numerar cofinantarea, desi la inceputul zilei prezinta extrase de cont de la operatori bancari care evidentiaza sold substantial.
- fractionarea artificiala a unui proiect de investitii.
- investitiile rezultate prin fractionare sunt de acelasi tip – cele doua proiecte vizeaza lucrari speciale de constructii complementare (lucrari de pregatire a terenului, intr-un caz, si lucrari de foraj, in celalalt caz).
- cei doi beneficiari au apelat la aceeasi firma de consultanta si au obtinut oferte de la aceiasi doi furnizori.
- cele doua societati au sediul la aceeasi adresa si efectueaza lucrari de constructii complementare.
- transferul de numerar de la o societate la alta, declarat bancii ca fiind o plata in avans, denota existenta unei relatii comerciale intre cele doua societati, una dintre ele prestand in beneficiul celeilalte un serviciu platit.
- mai mult, cele doua intreprinderi functioneaza pe aceeasi parcela de teren ingradita, care a fost inchiriata de la aceeasi persoana prin intermediul unor contracte ce au fost inregistrate de acelasi notar public, in aceeasi zi, cu numere de inregistrare consecutive.
- crearea de conditii artificiale sunt atunci cand proprietarii/managerii entitatilor care au beneficiat de fonduri pentru investitii creeaza o companie noua, legal independenta de prima, care solicita,la randul sau, finantare pentru investitii, insa aceasta noua companie nu va viza obtinerea de profit, ci va contribui exclusiv la operatiunile economice ale celei dintai.
Ce risca solicitantii de fonduri europene care isi creeaza avantaje artificiale
In cazul in care la depunerea unui proiect sunt descoperite conditii artificiale, acesta este declarat neeligibil, anunta AFIR, conform unei solicitari adresate de StiriAgricole.ro.
De asemenea, in cazul in care proiectul se afla in curs de implementare, acesta va fi oprit, din cauza nerespectării regulilor privind crearea conditiilor artificiale. Drept urmare, toate platile efectuate beneficiarului de catre AFIR, pana la acel moment, vor trebui rambursate.