Ce probleme majore au fost subliniate de fermierii clujeni in discutiile cu Daniel Constantin

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a aflat in zilele de 23 si 24 iulie in judetul Cluj, in cadrul Caravanei PNDR 2020, ocazie prin care a putut sa discute cu fermieri despre posibilitatile de accesare a fondurilor europene, precum si despre problemele acestora.

Cateva dintre dificultatile pe care le au agricultorii clujeni, si care cu siguranta nu se limiteaza doar la aceasta regiune, sunt stocurile mari de lapte, lipsa unor centre de colectare a produselor, precum si lipsa unui abator autorizat la nivelul judetului.

„Este foarte important ca accesarea fondurilor europene sa se deruleze in regim de urgenta. Nu este firesc sa se deruleze un proiect european pe o perioada de cinci ani. (…) Problemele fermierilor: nu au unde valorifica produsele finite, in acest moment stau cu laptele pe stoc, pentru ca nu este ridicat de catre nimeni. Stim cu totii ce s-a intamplat cu Napolact Cluj, spunem ca este in inima Ardealului si de fapt dansii aduc lapte praf din Ungaria. Este problema cu care se confrunta crescatorii de ovine, nu au unde sa-si valorifice produsele, lipsa unui centru care sa preia aceste produse si sa le distribuie mai departe, nu suntem sprijiniti pentru a face export, chiar daca avem numarul de animale si avem suficiente produse. Deci, un centru unde sa fie aduse aceste produse si pe urma a le exporta spre alte tari ale UE cred ca ar fi foarte benefic. Ne gandim ca nu avem un abator la nivelul judetului Cluj — o mare problema pentru crescatorii de animale. Nu este firesc sa circule prin alte judete. Trebuie sa-si indrepte atentia si spre judetul Cluj si trebuie sa gaseasca o solutie si pentru acesti fermieri”, a declarat primarul comunei clujene Chinteni, Lucia Suciu, potrivit Agerpres.

Daniel Constanin a precizat in cadrul discutiei cu fermierii ca in judetul Cluj au fost investite pana acum fonduri europene in valoare de aproape 260 de milioane de euro.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE