Ce modificari au fost aduse Legii cooperatiei agricole

Facebook
Twitter

In Monitorul Oficial din 26 iulie 2016, a fost publicata o modificare foarte importanta in domeniul cooperatiei agricole, respectiv Legea nr. 164 din 22 Iulie 2016 pentru modificarea si completarea Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, precum si pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia.

„In afara unui cadru organizatoric superior, legea ne aduce si multiple facilitati fiscale scutire de impozit pe profit/venit pentru cooperatie sau membrii cooperatori. Legea nr. 164/2016 aduce una dintre cele mai asteptate masuri pentru stimularea agriculturii, respectiv modernizeaza cadrul cooperatiei in agricultura si aduce beneficii foarte importante din punct de vedere fiscal.”, arata consultantul fiscal Adrian Benta.

Legea defineste cooperativele agricole in functie de persoanele fizice ce se asociaza, respectiv in functie de calitatea asociatilor, astfel:

1) cooperative agricole de gradul I – sunt fondate de persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, definite conform OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatii economice de catre persoanele fizice.

„Observam ca aceste cooperative sunt infiintate de persoane fizice atat ca simplii cetateni, cat si de persoane fizice ce au dreptul sa desfasoare activitati autorizate”, explica Adrian Benta.

2) cooperative agricole de gradul II – ce sunt infiintate de persoane juridice si persoane fizice sau persoane fizice autorizate.

„Retinem ca acest tip de cooperative pot avea ca membrii fondatori si persoane juridice pe langa persoane fizice”, completeaza Adrian Benta.

Cooperativa agricola se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza in baza actului constitutiv incheiat sub semnatura privata si atestat de avocat. Acesta cuprinde decizia de asociere, lista membrilor fondatori si valoarea partilor sociale subscrise de fiecare. Pe langa actul constitutiv, trebuie intocmit si statutul cooperativei.

Cooperativa agricola este asimilata unui fermier, cand sunt analizate schemele de plati reprezentand formele de sprijin in agricultura, avand in vedere programele de dezvoltare rurala din perioada 2014 – 2020. 

Din punct de vedere fiscal, observam cateva scutiri de impozit foarte importante primite atat de cooperativele agricole, cat si de membrii cooperativelor agricole, astfel:

a) cooperativele agricole ce proceseaza produsele agricole sunt scutite la plata impozitului pe profit in primii 5 ani de activitate;

b) cateva tipuri de cooperative agricole ce au ca obiect de activitate achizitii si vanzari, de procesare a produselor agricole, manufacturiere si de mica industrie in agricultura si de procesare primesc scutire de impozit pe profit cand au o cifra de afaceri mai mica de 2 milioane euro, pentru primii 5 ani de activitate.

Membrii cooperativei, daca sunt microintreprindere, primesc scutire de la plata impozitului pe venit, respectiv persoanele fizice sau persoanele fizice autorizate sunt scutite la plata impozitului pe venit pentru productia valorificata catre cooperativa agricola.

In cazul cooperativelor microintreprinderi, acestea sunt scutite la plata impozitului pe venit, insa achita impozit pe profit (legiuitorul nu s-a exprimat foarte clar din punct de vedere fiscal, ori este scutita de impozit ori sunt platitori de impozit pe profit – o forma de taxare o exclude pe cealalta).

O alta facilitate este scutirea la impozitul pe proprietate pentru bunurile imobile ale membrilor cooperatori folosite pentru realizarea unei productii ce va fi valorificata prin cooperativa.

Se remarca si acordarea scutirii la impozitul pe venitul din arenda primit de persoanele fizice ce sunt membri fondatori ai unei cooperative aferent terenurilor pe care l-au dat in arenda la cooperativa.

Prevederile din Legea nr. 164/2016 trebuie analizate in contextul actului normativ de baza, legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificari ulterioare.

Actul normativ adoptat este binevenit si in contextul in care incepand din ianuarie 2017, hypermarketurile trebuie sa vanda minim 51% din mai multe sortimente de bunuri agricole aprovizionate pe lantul scurt – o prezumata productie romaneasca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE