lactate bradet

Ce măsuri de sprijin a producătorilor de lapte cerut Copa-Cogeca europarlamentarilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agricultorii trebuie să obțină venituri realiste de pe piață pentru a asigura o industrie dinamică a produselor lactate, în măsură să satisfacă cererea globală, preconizată a crește anual cu 2,1%, conform Copa-Cogeca.

Agricultorii trebuie să poată obține venituri realiste de pe piață, care să acopere costurile de producție pentru a asigura un sector al produselor lactate dinamic, în măsură să satisfacă cererea globală preconizată a crește anual cu 2,1%, a afirmat Mansel Raymond, președintele grupului de lucru al Copa-Cogeca „Lapte”, în cadrul unei audieri publice privind perspectivele pentru  sectorul produselor lactate organizată astăzi de eurodeputați.

„Pe termen scurt, trebuie ușurată presiunea asupra pieței, provocată de pierderea principalei piețe de export a UE pentru produse lactate (Rusia, reprezentând 13% ca volum și 13,4% ca valoare) și reducerea volumelor cumpărate de China de pe piața mondială. Prețul de intervenție plătit producătorilor pentru plasarea laptelui în spațiile de stocare acoperă doar 60% din costurile de producție, ducând la scăderea prețurilor. Acesta trebuie actualizat pentru a lua în considerare realitățile pieței și a evita prăbușirea acesteia. În plus, avem nevoie de sprijin pentru identificarea unor noi piețe de desfacere pentru produsele noastre, în vederea eliminării barierelor artificiale din calea comerțului și pentru intensificarea promovării exporturilor și a sprijinului acordat la export. Comisia Europeană trebuie să ia măsuri”, a afirmat Mansel Raymond.

Cererea globală pentru produsele lactate va fi pozitivă pe termen mediu, fiind anticipate creșteri cu 2,1% pe an până în 2024.

„Trebuie să fim în măsură să profităm de aceste oportunități oferite de piață și să rămânem un actor cheie pe piața mondială. Trebuie să încurajăm dezvoltarea piețelor futures pentru a atenua volatilitatea pieței și a sprijini agricultorii în gestionarea riscului. Sprijinul instituțiilor europene este crucial în etapa inițială. Cooperativele de lactate trebuie încurajate să ajute agricultorii să gestioneze mai bine riscurile și să obțină prețuri mai bune pentru produsele lor. Ar trebui avute în vedere și alte instrumente care să le permită agricultorilor să se protejeze împotriva riscului, ca de pildă asigurările. Pachetul „lapte” al UE, cu contracte încheiate între agricultori și transformatori trebuie pus în aplicare integral pentru a îmbunătăți poziționarea agricultorilor și veniturile lor. De asemenea, Comisia trebuie să sancționeze practicile abuzive din lanțul alimentar, de exemplu, în cazul în care distribuitorii folosesc factorul teamă pentru a reduce prețurile plătite producătorilor. În plus, e nevoie de o mai mare deschidere și transparență în lanțul de aprovizionare, lucru care se poate realiza cu ajutorul observatorului european al pieței laptelui, care oferă date actualizate privind situația pieței”, a subliniat Mansel Raymond, președintele grupului de lucru al Copa-Cogeca „Lapte”.

Reprezentantul Copa-Cogeca a mai adăugat că laptele este un produs nutritiv și promovarea sa este esențială pentru a încuraja obiceiurile sănătoase încă de la o vârstă fragedă. De asemenea, a spus acesta, este important și sprijinul pentru schemele de calitate din cadrul programului de dezvoltare rurală și, nu în ultimul rând, cercetarea și inovarea sunt esențiale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE