29 mai 2025

Ce masura va lua Comisia Europeana pentru produsele cu dublu standard

Facebook
Twitter

Comisia Europeana a anuntat ca va demara, incepand cu mai 2018, o campanie de testare a alimentelor pentru a combate aplicarea de standarde duble de calitate in diversele state membre, potrivit unui comunicat.

„Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, cu sprijinul a mai mult de jumatate dintre statele membre ale UE si o gama larga de organizatii de parti interesate, finalizeaza o metodologie comuna de testare si va coordona o campanie de testare concentrata asupra produselor alimentare in luna mai 2018”. Aceasta activitate „va fi esentiala pentru a ajuta autoritatile nationale sa aplice normele UE”, se mentioneaza in documentul citat, mentioneaza Mediafax.

In septembrie 2017, Comisia a emis orientari privind aplicarea legislatiei UE in materie de produse alimentare si de protectie a consumatorilor pentru produsele cu dubla calitate. Orientarea va ajuta autoritatile nationale sa determine daca o companie incalca legile UE atunci cand vand produse de calitate dubla in diferite tari.

In urma acestor orientari, noul acord privind consumatorii va actualiza directiva privind practicile comerciale neloiale, pentru a arata in mod explicit ca este posibil sa fie ilegal sa se comercializeze produsele ca fiind identice in mai multe state membre UE, in cazul in care compozitia lor este semnificativ diferita.

Operatorii economici sunt liberi sa comercializeze si sa vanda bunuri cu compozitii sau caracteristici diferite, adaptandu-si produsele la preferintele locale ale consumatorilor sau luand in considerare nevoia de a raspunde diferitelor tendinte. Produsele care apartin aceleiasi marci pot avea, in mod exceptional, caracteristici diferite. Cu toate acestea, o compozitie substantial diferita in marfurile cu acelasi nume poate fi o sursa de ingrijorare atunci cand aceste produse sunt comercializate intr-un mod care are potentialul de a induce in eroare consumatorul.

In Romania, la jumatatea anului trecut, analizele comparative realizate de autoritatile de la Bucuresti au identificat 9 din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ in Romania si in cateva tari din UE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE