Ce le-a transmis seful AFIR solicitantilor de fonduri europene PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Alexandru POTOR, impreuna cu directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian – Ionut CHESNOIU, au luat parte vineri, 21 iulie 2017, la o serie de intalniri de lucru la Alba Iulia.

Rolul acestor intalniri il reprezinta analizarea problemelor si spetelor concrete identificate de solicitantii sau beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) si solutionarea acestora pentru a evita eventuale intarzieri sau blocaje de ordin procedural.

„Am avut mai multe intalniri in teritoriu pe aceasta tema, la Tulcea, Constanta, Craiova, Targoviste si Satu Mare. Dupa fiecare intalnire, pot spune ca au fost inregistrate doua tipuri de rezultate: fie s-au dat solutii pe loc la diverse spete, fie problemele ridicate au fost transmise spre solutionare departamentelor tehnice din minister, AFIR sau APIA, acolo unde e cazul, pentru a analiza si evalua oportunitatea adaptarii procedurilor sau legislatiei” a precizat Secretarul de Stat al MADR, Alexandru POTOR.

Vineri, la Alba Iulia, intalnirea de lucru cu beneficiarii PNDR 2020 s-a desfasurat la Prefectura Judetului Alba. Alaturi de reprezentantii MADR si AFIR, la intalnire a participat si Prefectul Judetului, Danut Emil Halalai, dar si reprezentantii institutiilor publice deconcentrate, implicate in derularea fondurilor europene din judet (Directia Agricola Judeteana, Directia Sanitar Veterinara, Garda de Mediu, Administratia Finantelor Publice, Serviciul de Verificare a Achizitiilor Publice). Scopul intalnirii a vizat gasirea celor mai bune solutii care sa faciliteze obtinerea de avize si autorizatii necesare derularii proiectelor finantate de catre AFIR in bune conditii.

„Este foarte important sa avem un schimb real de informatii cu beneficiarii nostri in cadrul acestor intalniri de lucru, astfel incat toate deciziile pe care le luam si procesul de simplificare pe care l-am initiat la nivelul Agentiei sa poata sa-si produca efectele. Ne asteapta in continuare o perioada extrem de incarcata si fara sa vedem impactul real al masurilor lansate de Agentie ne va fi foarte greu sa evaluam rezultatele. Suntem direct interesati sa fim parteneri cu beneficiarii nostri in implementarea proiectelor si toate aceste probleme pe care le identificam impreuna, le vom analiza si, daca este cazul, le vom aduce in atentia Guvernului Romaniei” a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionut CHESNOIU.

Reprezentantii AFIR au raspuns intrebarilor venite din partea celor prezenti si au clarificat anumite aspecte legate de procedurile de lucru si de legislatia specifica implementarii PNDR 2020, dar si cea privind achizitiile publice. Cele mai importante probleme de care se lovesc beneficiarii Programului au vizat intarzieri in derularea procedurilor de achizitii publice, dificultatea in a obtine credite pentru cofinantarea investitiilor finantate prin PNDR 2020, eliberarea de autorizatii si avize, in special de mediu, probleme comune si altor regiuni ale tarii.

O sugestie venita din parte participantilor la discutii a fost implementarea unui sistem informatic prin care expertii AFIR sa verifice doar electronic documentatia solicitata beneficiarilor, sa nu mai fie cazul de depunere a unor dosare intregi cu documente tiparite, care ocupa spatii vaste pentru arhivarea fizica.

De asemenea, dupa intalnirea cu beneficiarii si cu reprezentantii institutiilor publice, Secretarul de stat din cadrul MADR, Alexandru POTOR, si Directorul general al AFIR, Adrian – Ionut CHESNOIU, s-au intalnit la sediul CRFIR 7 Alba cu intreaga echipa de conducere din regiune (directorii Centrului Regional si cei ai Oficiilor Judetene Alba, Sibiu, Brasov, Covasna, Harghita si Mures). Subiectul principal al discutiilor l-a reprezentat simplificarea procedurilor de lucru, ca urmare a observatiilor primite in cadrul intalnirilor cu beneficiarii din mai multe regiuni ale tarii, astfel incat, intregul proces de implementare a fondurilor europene sa fie cat mai accesibil.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE