Ce investitii sigure putem face in 2018

Facebook
Twitter

Depozitele bancare ofera in momentul de fata randamente relativ mici ale dobanzilor, de aceea tot mai multi oameni isi indreapta atentia si catre alte instrumente de investitie. De exemplu, de anul trecut, statul a deschis din nou, dupa o pauza de aproape un deceniu, posibilitatea achizitionarii titlurilor de stat.

Aceasta investitie, cat se poate de sigura, nu este deloc de neglijat, mai ales de investitorii care pun accent pe diminuarea riscurilor. Este adevarat, nici castigurile in acest caz nu sunt foarte mari, insa, asa cum precizam anterior, sunt mai sigure.

Ce sunt titlurile de stat?

Titlurile de stat reprezinta obligatiuni care atesta datoria publica si reprezinta imprumuturi ale statului in lei ori in valuta, pe termen scurt, mediu sau lung.

Riscurile pe care le presupun aceste titluri de stat sunt foarte scazute, aproape egale cu zero, deoarece statul nu poate da faliment, si au un randament putin mai ridicat decat rata inflatiei. Citeste mai multe detalii despre titluri de stat si despre cat poti castiga din aceste instrumente financiare.

Valoarea nominala individuala a unui titlu de stat este de 10.000 lei.

Exista doua categorii de titluri de stat: pe termen scurt si pe termen lung sau mediu de tip benchmark.

Titlurile de stat pe termen scurt sunt certificate de trezorerie cu discount, cu scadenta pana la 1 an. Certificatele de trezorerie cu discount sunt titluri de stat fara cupon de dobanda, care se cumpara de catre investitor la un pret mai mic decat valoarea nominala, urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala, potrivit informatiilor din Ghidul Investitorului in titluri de stat publicat pe site-ul Ministerului de Finante.

Titlurile de stat pe termen mediu sau lung sunt obligatiuni de stat cu o scadenta de peste 1 an, vandute la valoarea nominala, cu discount sau prima si prin care statul plateste anual o dobanda, conform conditiilor din prospectul de emisiune.

In cazul titlurilor de tip benchmark, valoarea nominala a seriei de titluri emise si aflate in circulatie poate fi majorata ulterior de catre emitent prin redeschideri ulterioare, in conditiile mentinerii caracteristicilor initiale ale emisiunii.

Alte fonduri de investitii pe care le-ai putea lua in considerare sunt si acestea:

Obligatiuni

Acesta este un fond deschis de investitii, fond de instrumente financiare cu venit fix. Fondul BT Obligatiuni este un produs destinat clientilor conservatori. Investitiile sunt realizate in asa fel incat riscul asociat acestora sa fie cat mai scazut. BT Obligatiuni este autorizat sa investeasca pe principiul dispersiei riscului, pana la 100% din activele sale in valori mobiliare si instrumente ale pietei monetare emise sau garantate de autoritatea publica centrala din Romania.

Obligatiuni si actiuni cotate la BVB

Este un fond deschis de investitii, investind predominant in instrumente financiare cu venit fix, maxim 20% din active putand fi indreptate catre plasamente in actiuni listate pe bursele din Uniunea Europeana sau alte instrumente financiare cu risc.

Actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti

Este un fond deschis de investitii, investind minim 85% din activele fondului in actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti. Structura plasamentelor se stabileste de catre administratorul Fondului in functie de evolutia pietei. In acelasi timp insa, BT Maxim poate realiza plasamente in instrumente financiare cu venit fix in proportie de maxim 15%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE