Ce găsim la târgurile de Florii care se deschid în București

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Începând de azi, Bucureștiul va fi gazda mai multor târguri de Florii, la care vor expune producători din aproape toate colțurile țării.

Unul dintre evenimente este „Târgul de Florii” găzduit de Ministerul Agriculturii, în curtea proprie (zona Universitate) în perioada 3-5 aprilie. Târgul de Florii va fi deschis între orele 9-16.

Organizat împreună cu Asociația „Produs de Cluj”, evenimentul va reuni producători din zona Transilvaniei, mai ales din Cluj, dar și din Covasna, Maramureș, Argeș, Botoșani, Brașov, Olt, Prahova, Tulcea și București, vor expune în curtea Ministerului Agriculturii produse de calitate, precum cele din carne, lactate, murături, zacuscă, siropuri și gemuri naturale, ciocolată și prăjituri de casă, uleiuri naturale destinate consumului uman sau produse pe bază de lavandă.

De asemenea, la „Târgul de Florii” vor fi prezenți și meșteșugari, care vor expune costume populare, sculpturi în lemn, pielărie sau sticlă, precum și renumitele păpuși artizanale, îmbrăcate în port tradițional românesc specific Transilvaniei.

Printre producătorii prezenți la „Târgul de Florii” de la MADR va fi și Mircea Sin, meșter sticlar din Turda. După ce a lucrat la fabrica din sticlă din Turda vreme de peste 20 de ani, când unitatea și-a redus producția, a transformat meseria în pasiune și afacere. Căluţi de mare, pahare cu pai, sfeşnice şi elementele zodiacului sunt doar câteva dintre creaţiile sticlarului din Turda. De departe, vedete sunt paharele cu pai, realizate din sticlă termorezistentă.

„Pot să fac aproape orice, fac și replici ale Lupei Capitolina.. Pentru un pahar spre exemplu lucrez cam o jumătate de oră, iar pentru un scorpion cam o oră. Sunt obiecte frumoase şi numai bune pentru un cadou mai special. Totul e din minte, totul e creație”, spune Mircea Sin.

Alături de meșterul sticlar, la „Târgul de Florii” va fi și Csilla Simon, care spune că a crescut între mărgele.

„Acum 20 de ani am început să fac coliere de mărgele și păpuși îmbrăcate în port popular. Povestea păpușilor e simplă: îmi plac păpușile, le iubesc dintotdeauna, așa cum iubesc portul popular și tradițiile noastre, nu doar cele din Ardeal. Așa că m-am apucat să fac păpuși care au scopul nu doar de a fi jucării pentru fetițe, ci și de a păstra sau chiar a reînvia costumul popular românesc și maghiar din diferite zone folclorice. Fiecare floare, fiecare cruciuliță de pe catrințe reflectă credința străbună și respectul față de tradiție, om și natură”, a declarat creatoarea clujeană.

Pe lângă renumitele păpuși artizanale, costumate în straie tradiționale, la „Târgul de Florii”  va fi și Cristina Gavriluță, care a lăsat cariera în domeniul financiar-bancar pentru a se dedica unui meșteșug. Acum confecționează bijuterii folosind tehnica doutache.

„Este o tehnică ce s-a folosit la confecționarea uniformelor soldaților francezi, fiind apoi preluată de bijutieri. Folosesc pietre semiprețioase care se aplică pe catifea, pielea, folosesc dantele, încerc, experimentez”, spune Cristina Gavriluț.

Fostul funcționar bancar spune că a început să confecționeze bijuterii din mărgele, apoi a întâlnit o doamnă doctor care se reprofilase. A participat la câteva ateliere ale respectivei doamne, apoi a început să creeze propriile coliere.

„Am făcut, am tot făcut și refăcut, iar astăzi am propriul atelier și sunt extrem de mulțumită și fericită de ceea ce realizez”, mărturisește ardeleanca.

Un alt producător prezent la „Târgul de Florii” este Elisabeta Rus. A fost educatoare, apoi a lucrat la CFR, iar astăzi este unul dintre cei mai apreciați producători de ciocolată de casă, siropuri și gemuri naturale din județul Cluj.

„Mi-am dorit dintotdeauna să fac ciocolată de casă, iar după 1989, după ce ne-am terminat casa, am transformat pasiunea în afacere. La început am făcut ciocolată de casă simplă, apoi am început să experimentez, așa că astăzi am sortimente cu nucă, stafide, fructe de pădure, cafea, chiar și cu lapte de pasăre, iar în toamnă am primit autorizație și pentru dulce. De curând, am deveni, oficial, și producător de siropuri, gemuri și zacuscă”, spune Elisabeta Rus.

Mai tot timpul este preocupată să își diversifice produsele oferite amatorilor de dulce, așa că în afacere a intrat și fiul său. Emil Rus a început prin a vinde ciocolata produsă de mama sa, apoi s-a gândit să producă și el ceva. Astfel, pe piața clujeană au apărut de curând produse cosmetice bio, fabricate exclusiv din componente naturale.

Lavanda,baza unei afaceri cu fonduri europene

După 15 ani de muncă în domeniul asigurărilor, Gabriela Culda a decis să se întoarcă la natură. „În 2009 am accesat fonduri europene, măsura 112 tineri fermieri, și m-am gândit să fac ceva inedit, ceva ce nu face toată lumea pentru a avea o şansă în plus pe piaţă. Am studiat lavanda şi am constatat că, dacă nu pot să o valorific în momentul recoltării, am posibilitate să o valorific uscată şi în foarte multe moduri. La început am avut câteva produse cu care am ieșit chiar la unul din târgurile organizate de Asociația „Produs de Cluj”, acum am zeci de sortimente, de la ornamente, mărturii pentru nunți, decorațiuni, până la uleiuri, siropuri sau sare de baie”, spune Gabriela Culdea. Antreprenoarea care cultivă lavandă în satul Finișel, comuna Săvădisla, județul Cluj, a fost una dintre vedetele ediției din acest an a Expoziției Internaționale Grune Woche de la Berlin.

Produsele vor fi expuse la Târgul de Florii, organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în curtea instituției (zona Universitate), în perioada 3-5 aprilie 2015.

Târguri de produse handmade și preparate din pește

De asemenea, Asociația PsiArt vă invită la cea de-a doua ediție a târgului ,,Acorduri de Primăvară”, pentru a petrece un weekend magic încărcat cu energie pozitivă. Târgul se adresează tuturor iubitorilor de artă și creatorilor handmade.

Târgul se va desfășura la The Bankers, în Centrul Vechi, în perioada 3-5 aprilie. Intrarea este liberă.

Totodată, în fata Palatului Copiilor, se deschide azi „Târgul de Florii”, dedicate în special producătorilor de pește și preparate din pește. Evenimentul se va încheia pe 11 aprilie.

Târg de Florii, orânduit de Muzeul Țăranului

Începând de azi și până duminică, Muzeul Țăranului vă invită la „Târgul de Florii”. între orele 10 dimineața și 6 seara. Pe lângă numeroasele lucruri meșteșugite cu sârg și încărcate cu semne și înțelesuri, pe care le veți putea neguțători, veți avea prilejul să-i întâlniți și să stați la taifas cu cei care le-au făurit: olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, pielari, rudari, iconari, dar și încondeietoare, țesătoare, cusătorese, împletitoare, din toate zonele țării.

Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, țesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat și alte obiecte frumoase vor putea fi tocmite și târguite la Muzeul de la Șosea.

Iar pentru a vă pune stomacul la cale găsiți: cozonaci, cofeturi din Teleorman, turtă dulce de Harghita, kürtös kalács, mere din Maramureș, miere de albine, polen și propolis, ierburi de leac, pălincă și dulceață.

Prețul biletului este de 4 lei pentru adulți și 2 lei pentru elevi, studenți, pensionari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE