CE face simplificari majore asupra sistemului de sanctiuni aplicat fermierilor cu subventii

Facebook
Twitter

Comisia Europeana isi propune sa simplifice sistemul de sanctiuni aplicate fermierilor care beneficiaza de subventii in cadrul Politicii Agricole Comune, in primul rand prin introducerea unor controale preliminare, se arata intr-un comunicat al CE.

Astfel, pachetul de simplificare intocmit de comisarul european Phil Hogan pune accentul pe introducerea unor controale preliminare, prin care fermierii sa poata face unele corectii cererilor unice de plata, in termen de 35 de zile inainte de inchiderea campaniei de depunere a documentelor, fara penalizari.

„Noile modificari isi propun sa puna capat climatului de frica asupra agricultorilor. Pachetul de simplificare ia in considerare preocuparile fermierilor in ceea ce priveste greselile neintentionate”, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

O alta modificare importanta vizeaza nivelul sanctiunii pe care trebuie sa o suporte un fermier cu o suprafata supradeclarata. In prezent, agricultorul poate ajunge sa plateasca un nivel aproape pentru parcelele agricole supradeclarate.

Prin noile modificari se doreste ca nivelul sanctiunii sa fie scazut la 1,5 din suprafata supradeclarata. Aceasta reducere a nivelului de penalitati urmeaza sa se aplice pentru subventiile acordate pentru anul 2016, mai precizeaza comunicatul Uniunii Europene.

Mai mult decat atat, erorile care vizeaza cel mult 3% din suprafata declarata sau din suprafetele de pana in 2 hectare nu vor mai fi sanctionate.

„Aceste simplificari vor avea un efect direct asupra fermierilor, oferindu-le un mesaj cat se poate de clar, si anume ca interesul nostru nu este sa-i prindem in neregula, ci sa stim ca banii publici sunt corect cheltuiti. Stiu ca si fermierii sustin acest deziderat”, a declarat Comisarul European al Agriculturii, Phil Hogan.

Cea de-a treia simplificare se refera la introducerea unui concept al „cartonaselor galbene” pentru fermierii care sunt gasiti cu probleme minore, sub 10% din suprafata declarata. In acest caz, sanctiunea ar urma sa fie redusa la jumatate fata de cat este in prezent. Fermierii care au primit un „cartonas galben” vor fi inregistrati si vor face obiectul unui nou control in teren in urmatorul an, se mai noteaza in comunicatul CE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE