Ce este erbicidarea si cand trebuie facuta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Buruienile pot dauna grav culturilor de cereale, din pricina apetitului lor mare pentru lumina, apa si elemente nutritive. Pentru a obtine o productie cat mai sanatoasa si mai profitabila de grau, orz, ovaz, sau secara, fermierii au nevoie de solutii eficente de erbicidare prin care sa contracareze actiunea nociva a buruienilor.

In demersul de a recapata un control eficient asupra buruienilor dicotiledonate, principalele atuuri pe care trebuie sa le ofere un produs de tip erbicid sunt: o aplicare cat mai flexibila, independenta in raport cu starea vremii si un spectru larg de combatere.

Care este importanta erbicidarii

Potrivit lucrarii „Tehnologii agricole performante” (Ioan Oancea, 2005), erbicidarea reprezinta una dintre principalele lucrari de ingrijire a cerealelor, iar lipsa acestei etape poate produce o pierdere de recolta cuprinsa intre 10 si 20%, in cazul graului, dar acest fenomen poate atinge si o extrema de 60-70%. Cele mai periculoase buruieni sunt cele dicotiledonate, cum ar fi teisorul, stirul salbatic, ambrozia, loboda, traista ciobanului, romanita de camp, turita, susaiul, mustarul salbatic, busuiocul salbatic, musetelul, urzica moarta, urda vacii, palamida, spanacul salbatic, volbura, fumarita sau lingurica, iar combaterea acestora, prin folosirea de erbicide, se poate face inca din toamna. In caz contrar, acestea ierneaza in stadiul de rozeta si avanseaza pana in primavara, in vegetatie, ceea ce le face foarte greu de eliminat. 

Ce particularitati prezinta erbicidarea la grau

Cu aproximativ doua milioane de hectare cultivate in fiecare an in Romania,  la nivel mondial, graul reprezinta atat cea mai importanta cereala, cat si planta care ocupa cele mai intinse suprafete. Buruienile care ridica cele mai multe probleme in cazul acestei culturi sunt traista ciobanului, palamida, pungulita, albastrita sau stirul. Impotriva acestui tip de buruieni este indicata aplicarea unei erbicidari cu Biathlon® 4D. Acesta are o formula bazata pe doua substante active: tritosulfuron si florasulam, a caror actiune se face simtita inca din primele ore de dupa aplicare. 

Tritosulfuronul face parte din familia chimica sulfoniluree, care actioneaza prin inhibarea enzimei acetolactatsintaza (ALS). Florasulamul este un tip o substanta activa inclusa in familia chimica a triazolopirimidinelor, ce inhiba, de asemenea, enzima ALS. Cu o fereastra larga de aplicare si o independenta aparte fata de conditiile meteo, acest erbicid asigura o eficacitate foarte buna impotriva a peste 80 de specii de buruieni dicotiledonate intalnite in culturile de grau.

Cum se face erbicidarea la orz

Cultura orzului manifesta o serie de similitudini cu cea de grau, in special in privinta lucrarilor de ingrijire necesare. Ambele tipuri de culturi necesita masuri prin care sa fie preintampinate baltirea apei, dar mai ales cresterea buruienilor. Aplicarea erbicidului se face intre stadiile BBCH 13 si BBCH 39, respectiv de la momentul aparitiei celor trei frunze si pana la aparitia frunzei stindard. Aplicarea dozei de erbicid recomandate, de 40-70 grame/ha, trebuie insotita de actiunea adjuvantului Dash® HC, intr-o doza de 1 litru/ha. 

Ce principii are erbicidarea la ovaz

Acest tip de cultura depinde de tavalugirea terenului, o lucrare de ingrijire ce trebuie realizata imediat dupa semanat, dar care este incompleta fara combaterea buruienilor. Prinicipalele buruieni dicotiledonate care actioneaza asupra culturilor de ovaz sunt cele cu frunza lata, printre care se numara volbura, turita sau troscotul. Impotriva acestora, este necesara aplicarea unui erbicid cu spectru larg de combatere, ce garanteaza o eficacitate excelenta. Mai mult, prin descompunerea rapida la nivelul solului a tritosulfuronului si florasulamului, toate culturile din asolament vor putea fi folosite dupa cea de cereale.

Care este rolul erbicidarii la secara

Aceasta planta se remarca prin bunele rezultate ce pot fi obtinute, indiferent de particularitatile solului in care este cultivata, precum si datorita faptului ca nu necesita un set pretentios de lucrari de intretinere. Fata de alte tipuri de cereale, secara nu este afectata la fel de mult in urma actiunii buruienilor, pentru ca reuseste sa le inabuse in foarte multe dintre cazuri. Pericolul reprezentat de buruienile dicotiledonate ce se gasesc in cultura de secara se leaga de alt aspect. Buruienile consuma apa si substantele nutritive de care secara ar avea nevoie, cu efecte puternice asupra diminuarii productiei.

Cu un efect sinergic datorat celor două substante active care fac parte din grupe chimice diferite, un erbicid modern genereaza o performanta sporita in combaterea buruienilor dificile, chiar si in conditii diferite de mediu. Cu sfaturile de mai sus si cu respectarea calendarului lucrarilor de ingrijire a culturii, productia de cereale va fi una rentabila.

 

Credit foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE