Ce eforturi face MADR pentru a salva fabrica de zahar de la Ludus?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii a fost mandatat de Guvernul Romaniei sa depuna toate eforturile necesare pentru a salva fabrica de zahar de la Ludus, pentru pastrarea locurilor de munca si pentru sprijinirea fermierilor din zona, a declarant seful MADR.

“Am fost mandatat de Guvernul Romaniei sa depunem toate diligentele necesare pentru mentinerea activitatii fabricii de zahar de la Ludus, o companie romaneasca, dar detinuta de un grup francez international, care a luat decizia in 2021 sa incheie activitatea de productie a zaharului in Romania.

Fabrica este functionala si ar fi pacat sa fie dezmembrata si activitatea de acolo sa inceteze.

De aceea, la nivel guvernamental, trebuie sa depunem toate eforturile si sa mentinem activitatea, sa mentinem salariatii si sa pastram acele locuri de munca.

Citeste si: APIA anunta ce crescatori de animale vor primi despagubiri pentru pierderile cauzate de pandemie

De cealalta parte, aveam foarte multi fermieri din zona respectiva care aveau contracte in trecut cu fabrica de zahar Ludus, care s-au dotat cu echipamente specifice activitatii de productie a sfeclei de zahar, iar statul roman a investit sume considerabile, atat din fonduri europene, cat si nationale, in sprijinirea acestor fermieri”, a precizat Chesnoiu.

In ceea ce priveste productia de zahar, ministrul a explicat ca, dupa anul 2017, lucrurile la nivel european s-au schimbat odata cu eliminarea cotelor minime obligatorii de zahar si au aparut disproportionalitati intre fermierii din UE si cei romani.

“De acolo preturile au devenit libere si, din pacate, au aparut disproportionalitati intre fermierii din alte state si cei din tara noastra.

Trebuie sa-i mentinem in activitate, trebuie sa reechilibram balanta comerciala, pentru ca este foarte important sa producem in Romania si in sectoarele in care avem potential.

Este mare pacat sa nu o facem”, a mai spus seful de la Agricultura.

Intrebat daca in Romania ar putea urma o criza a zaharului, dupa cea a uleiului, avand in vedere ca la momentul actual tara nu poate asigura 25% din consum, Chesnoiu a raspuns:

“Lucrul acesta s-a intamplat din 2017 incoace si nu a fost nicio criza a zaharului, cum nu a fost nicio criza a uleiului in Romania”.

“Faptul pentru care noi intervenim si demaram aceste discutii cu aceasta companie, cu fabrica de zahar de la Ludus, este tocmai pentru a reechilibra balanta comerciala, pentru ca este un domeniu in care avem potential si este pacat ca o fabrica perfect functionala sa fie dezasamblata si vanduta la fier vechi.

Este o oportunitate pe care Romania o are si poate profita de ea si evident ca suntem dispusi la acest angajament guvernamental de a interveni intr-un domeniu in care avem potential.

Asiguram din productia interna doar 25% din necesar si nu am vazut sa fie vreo criza pana acum, dar in dorinta noastra de a stimula productia interna, productia romaneasca si de a nu fi dependenti doar de un singur producator pe piata din Romania, vom face tot ceea ce tine de noi, de Guvernul Romaniei, sa putem sa mentinem in activitate aceasta importanta companie”, a subliniat seful MADR.

In sedinta Guvernului din 4 mai 2022, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este mandatat in demararea negocierilor pentru mentinerea activitatii fabricii de zahar de la Ludus – SC Tereos RO SA.

Mandatarea are loc in contextul deciziei Grupului Tereos, care detine una dintre ultimele doua fabrici de procesare a zaharului din sfecla din Romania, de a inchide fabrica situata in Ludus, judetul Mures, ce functioneaza de peste 60 de ani.

Potrivit unui comunicat al MADR, in contextul geopolitic actual, mentinerea in activitate a fabricii de zahar de la Ludus – SC Tereos RO SA – ar asigura sustinerea cultivatorilor de sfecla de zahar arondati, pastrarea locurilor de munca pentru salariatii fabricii, mentinerea unei concurente pe piata interna a zaharului, precum si preintampinarea unor dezechilibre in balanta comerciala.

“Reamintim ca, in urma anuntului de inchidere a fabricii de zahar SC Tereos RO SA, conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a initiat discutii cu Federatia Cultivatorilor de Sfecla de Zahar din Romania, cu Patronatul Zaharului si cu reprezentantii conducerii fabricii SC Tereos RO SA pe aceasta tema.

De asemenea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, a adresat o scrisoare omologului sau din Franta, Julien Denormandie, cu privire la identificarea solutiilor pentru mentinerea integritatii fabricii de la Ludus in vederea continuarii activitatii”, se mentioneaza in comunicat.

Pana in anul 2021, zaharul obtinut din sfecla de zahar cultivata in Romania a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahar/an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE