Romania se afla pe al treilea loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste efectivul de ovine, conform datelor Eurostat, citate de Agerpres. Mai exact, tara noastra avea in 2017 un efectiv de 9,8 milioane de oi.

Statele europene care au un efectiv mai mare de ovine sunt Marea Britanie, cu 24,5 milioane capete si Spania cu 15,9 milioane ovine.

Dupa Romania, in acest top se situeaza Grecia, cu 8,5 milioane capete de ovine, Italia – 7,2 milioane, Franta – 6,8 milioane, Irlanda – 3,9 milioane capete si Portugalia, cu 2,02 milioane capete.

In primele trei trimestre din 2017, Romania a incasat peste 315 milioane de euro din exporturile de animale vii in spatiul intra si extracomunitar, in crestere cu aproape 15% fata de perioada similara din 2016, cand incasarile au totalizat aproape 275 de milioane de euro. Cele mai mari sume au fost obtinute din exporturile de animale vii din speciile ovine si caprine, circa 146,8 milioane de euro pentru 67.137 tone si din cele de bovine – 145,71 milioane de euro (56.831 tone), mentioneaza sursa citata.

Consum mai mare de carne de oaie

Romanii par sa consume mai multa carne de oaie, conform Eurostat. De exemplu, in 2016, consumul de carne de ovine a fost in medie de 2,6 kg/locuitor, in usoara crestere fata de 2015 cand se inregistra un consum de 2,3 kg/locuitor, dar semnificativ mai mare fata de anul 2014 cand era de numai 0,7 kg/locuitor anual.

Media consumului in UE a fost de 2 kilograme pe locuitor anual in 2015, fata de 1,9 in 2014, Franta si Irlanda inregistrand cel mai mare consum, de 2,9 kilograme, respectiv 2,8 kilograme pe locuitor in fiecare an.