Ce efecte benefice pot avea buruienile in gradina ta?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Buruienile reprezinta o ingrijorare pentru orice gradinar: daca nu plivim gradina, ne preocupam ca buruienile ne vor afecta recolta.

Totusi, si buruienile au rolul lor si, odata ce cunosti acest secret al unei gradini cultivate in regim de permacultura, poti valorifica puterea buruienilor din gradina ta.

Plante premergatoare

Majoritatea plantelor pe care le numim buruieni sunt, in general, plante premergatoare unei culturi agricole de succes.

Aceste plante sunt parte dintr-un sistem de tranzitie, care pleaca de la un teren perturbat la un ecosistem matur, cum ar fi padurile. Speciile pionier apar atunci cand un loc a fost deranjat din cauza unei activitati umane, cum ar fi exploatarea forestiera sau gradinari, sau dupa o perturbare naturala, cum ar fi incendiul.

Dupa o astfel de afectare a terenului speciile concureaza pentru dreptul de a coloniza zona. Astfel, plantele premergatoare s-au stabilit ca o specie dominanta a terenului afectat, pana nu demult.

Citeste si: 46.000 de hectare de pajisti, disparute in ultimi ani. Care este cauza?

Interesant este ca premergatoarele au o viata relativ scurta.

Toata energia pe care specia premergatoare o pune in stabilirea radacinilor intr-o zona perturbata este, de fapt, sa porneasca vindecarea terenului si sa asigure succesiunea ecologica. Iata, concret, care sunt beneficiile pe care buruienile le pot oferi unui teren afectat.

Pasul 1: Opresc risipirea elementelor nutritive din sol

Dupa ce a fost afectat, pamantul lipsit de vegetatie isi pierde substantele nutritive, care sunt maturate de vant si ploi. Acest lucru declanseaza un declin al sistemului ecologic, caracterizat prin:

Plantele se lupta sa supravietuiasca si nu pot retine umiditatea in sol.

Cu mai putina apa, microorganismele din sol se lupta sa supravietuiasca.

Aceasta perturbare necontrolata duce in cele din urma la desertificare.

Speciile de buruieni pionier care se stabilesc rapid vin in ajutor si tin solul pe loc. Multe specii pioniere, cum ar fi papadia, au radacini pivotante adanci care tin solul pe loc si retin apa.

Umiditatea captata de plante permite microorganismelor din sol sa se inmulteasca si sa inceapa procedurile lor invizibile de vindecare in subteran.

Alte specii de plante pionier sunt cele cu radacini putin adanci, care cauta sa acopere solul gol si sa il protejeze.

Pasul 2: Elibereaza nutrienti in sol

Buruienile elibereaza nutrienti intr-un sol afectat, astfel incat acesta sa poata incepe sa devina roditor. Speciile pionier creeaza o multime de biomasa bogata in nutrienti.

Materia vegetala, deci, este medicinala. Atat pentru pamant, cat si pentru oameni si animale.

Animalele salbatice, de exemplu, mananca plante medicinale si isi lasa excrementele in urma.

Astfel, excrementele animale si materia plantelor medicinale imbogatesc solul vegetal, creand in timp zone bogate in nutrienti care pot sustine specii non-pioniere.

Ce legatura au buruienile cu gradina ta?

Daca prezenta buruienilor (specii pionier) poate indica starea unui anumit ecosistem, cum ar fi o padure taiata recent, atunci acestea ne pot spune si cat de sanatoase si mature sunt gradinile noastre.

Daca aveti multe buruieni, atunci poate fi un indiciu ca solul nu este suficient de protejat si „sangereaza” nutrienti.

Asa ca primul lucru pe care vrem sa-l facem este sa ne asiguram ca gradinile noastre sunt mulcite.

De aceea, specialistii recomanda, pe cat posibil, protejarea paturilor de gradina cu mulci de frunze sau paie. Cand protejezi solul cu mulci, elimini nevoia plantelor pionier de a proteja solul (si capacitatea semintelor de buruieni de a intra in contact cu solul), astfel incat buruienile apar mai rar.

Folositi buruienile pe post de mulci

Daca solul nu a fost folosit de ceva timp, atunci are nevoie de nutrienti (ingrasamant) pentru a-si porni proprietatile de auto-vindecare. Plantele pionier ne pot ajuta sa fertilizam solul, absolut gratuit!

Cu toate ca exista foarte multe buruieni nocive, exista anumite plante pionier importante, care incearca sa ne ajute sa ne vindecam solul din gradina.

In loc sa smulgeti buruienile verzi si sa le aruncati (pierderea acelor nutrienti pentru totdeauna) sau, mai rau, sa folositi erbicid, invatati sa utilizati buruienile in avantajul dvs.:

Taiati-le de la nivelul solului, aproximativ o data pe luna, si puneti frunzele verzi direct pe sol.

In acest fel, buruienile protejeaza atat solul, cat si fertilizeaza.

Cum sa gestionati buruienile in gradina

Taiati buruienile o data pe luna pentru a va asigura ca nu invadeaza semintele plantelor de cultura sau ca le umbresc pe cele rasarite. Cand o zona este suficient de fertilizata sau imbogatita cu un anumit element pe care il ofera buruiana, de obicei buruiana moare singura.

De asemenea, buruienile verzi taiate pot fi adaugate sub mulciul de frunze, astfel incat sa poata face compost la loc. Microorganismele din sol favorizeaza aceasta formare, care creste viteza cu care solul din gradina se poate vindeca.

Daca o zona de gradina pare a fi invadata, in mod necontrolat, de buruieni, atunci acesta poate fi un indiciu ca solul are nevoie de nutrienti si timp pentru a se vindeca.

Papadia este o alegere excelenta, de „buruiana” care furnizeaza substanta verde pentru nutrienti, precum si radacini adanci care hranesc organismele din sol.

Totusi, un sol de gradina folosit pentru cultivarea de legume anuale nu va fi niciodata la fel de matur ca solul de padure. Intotdeauna vor exista buruieni, chiar si in gradinile sanatoase.

Acest lucru se datoreaza faptului ca, odata cu fiecare recolta de legume, perturbam solul si luam substantele nutritive, sub forma de hrana. Deci este important sa compensam aceasta pierdere, iar mulcirea cu buruieni poate ajuta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE