Ce efect au temperaturile ridicate din aceasta perioada asupra agriculturii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform prognozei agrometeo publicata recent de ANM, temperaturile ridicate din aceasta perioada nu vor afecta dezvoltarea plantelor, iar acestea isi vor desfasura procesele vegetative in parametrii optimi in cea mai mare parte a regiunilor agricole din tara, noteaza Agerpres.

Aprovizionarea cu apa a culturilor graului de toamna pe profilul 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare in cea mai mare parte din regiunile tarii. Fenomene de seceta si deficite de umiditate se vor inregistra in zone izolate din centrul, estul, nord-estul Moldovei si centrul Dobrogei.

In ceea ce priveste cerealierele de toamna (orz si grau de toamna), se asteapta ca acestea sa rasara si sa dezvolte deja frunza a treia. Starea de vegetatie pentru aceste plante este considerata de specialisti buna pentru conditiile meteo actuale.

Tot in aceasta perioada, rapita va intra in faza de infrunzire la nivelul intregii tari, iar speciile pomicole si viticole isi vor continua starea de repaus biologic, in toate zonele tarii.

Lucrarile agricole se pot desfasura in parametrii normali

Reprezentantii ANM declara ca lucrarile agricole de sezon (araturi, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi) se pot efectua in aceiasi parametrii ca si pana acum, fara intarzieri. Temperaturile ridicate vor avea o oarecare influenta negativa in unele zone, insa nu suficient de mare incat sa influenteze dezvoltarea plantelor.

Temperaturi de pana la 16 grade Celsius

Conform specificatiilor ANM, temperatura medie a aerului va varia intre -2 grade Celsius si 12 grade Celsius, pentru majoritatea zonelor agricole ale tarii. Maximele se vor situa intre 2 si 16 grade Celsius pe cand minimele vor varia intre -5 si -9 grade Celsius. Cele mai scazute temperaturi vor fi inregistrate in zonele depresionare, unde exista si posibilitatea de producere a inghetului la sol.

Saptamana viitoare, ANM precizeaza ca se vor inregistra precipitatii sub forma de ploaie, iar in unele zone din tara lapovita si ninsoare. Precipitatiile vor fi insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea regiunilor tarii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE