Ce categorii de fermieri scapă de impozitul în baza normei de venit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În Monitorul Oficial din 25 Martie 2015 s-a publicat un act normativ ce stabilește o procedură de reducere a normei de venit în cazul persoanelor fizice/ asocierilor fără personalitate juridică ce desfășoară activități agricole pentru culturile afectate de fenomene meteorologice nefavorabile.

Legea nr. 54/2015 completează prevederile Codului fiscal cu privire la stabilirea venitului anual din activităţi agricole pe bază de norme de venit, adoptând o procedură de reducere a normei de venit pentru producția agricolă afectată de fenomene meteorologice nefavorabile.

„În cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile, precum şi pierderi produse de animalele sălbatice, care afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale/animale deţinute, norma de venit se reduce proporţional cu pierderea respectivă”, arată consultantul fiscal Adrian Bența.

Constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor se face la cererea persoanei fizice/asocierilor fără personalitate juridică interesate de către o comisie numită prin ordin al prefectului judeţului/municipiului Bucureşti, la propunerea directorului executiv al direcţiei agricole judeţene/municipiului Bucureşti.

Pe plan local, comisia va fi formată dintr-un reprezentant al primăriei, un specialist al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, un reprezentant al direcţiei agricole judeţene/municipiului Bucureşti şi un reprezentant al direcţiei generale regionale a finanţelor publice din cadrul ANAF.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE