Ce calitati trebuie sa indeplineasca un ingrasamant granulat de calitate?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Masinile moderne de imprastiat ingrasaminte acopera latimi de pana la 36 m sau chiar mai mult. Acest lucru duce la cerinte tehnice si mecanice ridicate atat pentru masina de imprastiat, cat si pentru ingrasamant.

Cu cat este mai mare latimea de lucru, cu atat calitatea ingrasamintelor trebuie sa fie mai buna. Rotund, neted, dur si greu – principalele proprietati pentru imprastierea optima a ingrasamintelor minerale. In timpul imprastierii granulele de ingrasaminte trebuie sa se accelereze pana la 150 km/h intr-o zecime de secunda. Astfel de forte provoaca stres mecanic ridicat pentru ingrasamant. Daca granulele de ingrasaminte nu respecta acest standard ridicat, productia si calitatea culturilor sunt afectate.

Forma si duritatea granulelor

Cu cat granulele de ingrasamant sunt mai rotunde si mai netede, cu atat se imprastie mai uniform si mai departe. Cu cat granula de ingrasamant este mai dura, cu atat este mai putin probabil sa se sparga pe discul de imprastiere in timpul distributiei. Granulele sparte genereaza praf si afecteaza tiparul de imprastiere.

Dimensiunea granulelor

Dimensiunea granulelor de ingrasamant trebuie sa varieze (distributia marimii granulelor). Avand aceeasi densitate in vrac, granulele mai mari zboara mai departe decat cele mici, iar acest lucru imbunatateste tiparul de imprastiere. Dimensiunea medie a granulelor este de aproximativ 3,5 mm, iar distributia medie a marimii de la cea mai mica la cea mai mare trebuie sa fie de ±1 mm. Mai mult de 90% din granulele unui ingrasamant de inalta calitate au dimensiuni cuprinse intre 2,2 si 5 mm. Variatiile obisnuite ale marimii granulelor sunt cuprinse intre ± 0,5 mm.

Densitatea in vrac

Densitatea in vrac este specificata in kilograme pe metru cub (kg/m3). Avand acelasi diametru, granulele grele zboara mai departe decat cele mai usoare. Zona de suprapunere devine mai mare: cu cat densitatea in vrac este mai mare, cu atat tiparul de imprastiere este mai bun. Variatiile obisnuite ale densitatii in vrac sunt cuprinse intre ± 50kg/m3.

Abraziune, praf si conglomerare

Constrangerile mecanice ale granulelor de ingrasamant in timpul transportului si imprastierii pot provoca fenomenul de abraziune. A avea praf in masina de imprastiat ingrasaminte duce la supra fertilizare de-a lungul urmelor tehnologice. Praful provoaca, de asemenea, conglomerarea granulelor in timpul depozitarii, ceea ce inseamna ca ingrasamantul inceteaza sa mai curga. Acoperirea ingrasamantului in timpul transportului si depozitarii previne formarea prafului si prin urmare absorbtia umiditatii, precum si conglomerarea.

Toate elementele nutritive in aceeasi granula

Fiecare granula de ingrasamant Borealis L.A.T COMPLEX  contine toate elementele nutritive necesare plantelor in proportii corecte. Erorile de imprastiere cauzate de segregarea elementelor nutritive nu este posibila. De aceea, ingrasamintele Borealis L.A.T  sunt cea mai buna alegere pentru dumneavoastra.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE