ANSVSA

Ce au gasit inspectorii ANSVSA in magazine si abatoare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 30.03.2020 – 15.04.2020, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel national, controale oficiale la 5.202 de obiective din sectorul alimentar, autorizate sau inregistrate sanitar veterinar.

Verificarile au vizat modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare din pietele agro-alimentare, abatoarele si centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporara, unitatile de transare a carnii, unitatile de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, in unitatile de vanzare cu amanuntul, precum si in unitatile de alimentatie publica.

Deficientele constatate de inspectorii ANSVSA, in urma controalelor efectuate, au fost sanctionate prin aplicarea a 131 de sanctiuni contraventionale, care au insumat 495.820 de lei, emiterea a 10 ordonante privind suspendarea activitatii si a 11 ordonante privind interzicerea desfasurarii activitatii unor unitati.

De asemenea, au fost aplicate masuri de retinere oficiala sau sechestru si au fost dirijate catre unitati de neutralizare 3.870 de kg de produse alimentare (carne, peste, produse din carne, produse de panificatie etc.), care nu respectau normele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor.

Totodata, inspectorii DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti au asigurat supravegherea functionarii si au verificat conditiile de igiena si bunastare a animalelor, la nivelul centrelor de sacrificare temporara a mieilor.

Pana la aceasta data, au fost amenajate la solicitare autoritatilor locale si autorizate sa functioneze centre de sacrificare temporara, in piete, in 9 judete. De asemenea, la nivel national, au fost autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor, 47 de ferme.

Numarul abatoarelor autorizate sanitar veterinar pentru specia ovine, in care se sacrifica miei in aceasta perioada, este de 101.

Dintre neconformitatile constatate si sanctionate pot fi mentionate urmatoarele:

  • comercializarea produselor alimentare in spatii necorespunzatoare si fara respectarea conditiilor de igiena;
  • neconformitati privind demonstrarea trasabilitatii;
  • comercializare animale fara documente de transport si transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate;
  • etichetarea si ambalarea necorespunzatoare a produselor alimentare;

Controalele ANSVSA cu aceasta tematica sunt in desfasurare, urmand ca rezultatul acestor actiuni sa fie prezentat intr-o comunicare ulterioara.

ANSVSA recomanda tuturor cetatenilor ca achizitionarea produselor alimentare pentru Sarbatorile Pascale sa fie facuta numai din unitati sau spatii autorizate sau inregistrate sanitar veterinar, bineinteles, cu respectarea masurilor de distantare sociala.

Presedintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, asigura cetatenii ca inspectorii sanitari veterinar si pentru siguranta alimentelor sunt in permanenta la datorie, pentru a asigura un comert civilizat cu produse alimentare sigure.

Puteti sesiza nereguli constatate la numarul de Call- Center al institutiei 0800.826.787, serviciu telefonic gratuit,  apelabil din orice retea de telefonie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE