CE ar putea adopta noi masuri de sprijin pentru producatorii din sectorul lactatelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

UE trebuie sa aduca mai mult echilibru in lantul de aprovizionare, sa introduca instrumente mai bune impotriva perturbarilor pietei si sa ajute fermierii sa gaseasca noi piete de desfacere pentru produsele lor, spune comisia de agricultura, intr-un proiect de rezolutie fara caracter obligatoriu adoptat luni seara.

Pentru a asigura viabilitatea, durabilitatea si competitivitatea in sectorul produselor lactate la nivelul UE pentru toti fermierii, inclusiv micii agricultori si producatori din zonele defavorizate, statele membre trebuie sa utilizeze mai bine instrumentele din asa-numitul „pachet de lapte”.

„Este un moment crucial pentru sectorul produselor lactate al UE. Sfarsitul cotelor a fost parte dintr-o schimbare pe termen lung pentru o politica mai orientata spre piata. Sectorul a trebuit sa faca fata unor noi provocari. La nivel global, ramane putin apetit pentru exporturile noastre in China la momentul acesta si nu se intrevede nici un final in ceea ce priveste embargoul rus. La ferma, cei care sunt in cautarea unei solutii de a extinde productia vor trebui sa faca acest lucru in mod durabil si sa investeasca in mod intelept. Dar, cea mai mare provocare, unica a producatorilor nostri de lactate este volatilitatea preturilor, iar aceasta problema va ramane in viitorul previzibil”, spune raportorul proiectului de rezolutie James Nicholson (ECR, UK), care a s-a ocupat si de adoptarea masurilor din „pachetul de lapte” in Parlament in 2012.

Oficialul a adaugat ca producatorii europeni trebuie sa devina lideri mondiali si ca factorii de decizie nu ar mai trebui doar sa urmeze masurile luate in Statele Unite sau Noua Zeelanda.

„Acolo unde sunt riscuri si incertitudini, sunt si multe oportunitati pentru sectorul laptelui, daca vom fi dispusi sa ne aplecam asupra lor. Putem incepe prin a folosi instrumentele pe care le avem, dar trebuie sa le folosim mai bine”, a subliniat James Nicholson.

Marea provocare: volatilitatea preturilor

Realizarea de investitii majore in cresterea efectivelor de animale sau pentru intrarea unor noi producatori pe piata sunt foarte dificile, in contextul nivelului ridicat al volatilitatii preturilor si crizelor recurente. Capacitatea Comisiei Europene de a raspunde la aceste crize este limitata, iar solutiile de tipul interventiilor in piata sau stimularea stocarii private nu sunt suficiente, considera europarlamentarii, care cer executivului de la Bruxelles sa conceapa masuri targetate, care sa se muleze pe specificul si nevoile actuale ale producatorilor si pietei.

Una dintre aceste masuri ar putea viza crearea unor instrumente de tipul asigurarilor, care sa fie alimentate atunci cand piata este puternica si care sa fie folosite atunci cand preturile coboara, pentru a se asigura un venit corespunzator producatorilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE