Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) in parteneriat cu Institutul National de Sanatate Publica (INSP) efectueaza un studiu national privind consumul de alimente al populatiei cu varsta cuprinsa intre 10 si 74 de ani, in conformitate cu metodologia Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).
Studiul se desfasoara pe un esantion de 1.500 de consumatori, distribuiti in mod reprezentativ pe zone geografice, zone de resedinta si grupe de varsta la nivelul intregii tari, prin efectuarea de interviuri privind consumul de alimente.
Astfel, in perioada august – decembrie 2019, vor fi intervievati cu privire la consumul de alimente un numar de 300 de consumatori in grupul de adolescenti (10-17 ani), 540 de consumatori in grupul de adulti (18-64 de ani), 260 de consumatori in grupul de varstnici (65-74 de ani), 140 de femei in perioada de maternitate si 260 de vegetarieni/vegani, care vor raspunde la intrebarile puse de investigatorii de teren.
Evaluarea va fi realizata in doua sezoane, rece si cald, deoarece studiile anterioare au aratat ca exista diferente sezoniere importante de aport alimentar. Fiecare respondent va fi intervievat de 2 ori. Primul interviu se va desfasura fata in fata la locuinta respondentului, iar cel de al doilea va fi desfasurat telefonic in acelasi sezon, cu o pauza de minimum 7 zile intre ele.
Informatile colectate vor fi utilizate pentru dezvoltarea unei baze de date privind consumul de alimente la nivel national, in conformitate cu cerintele EFSA.
De asemenea, informatiile colectate vor fi transmise catre EFSA ca parte a cerintelor studiului, Romania contribuind astfel la dezvoltarea bazei de date europene pentru consumul de alimente.
Participarea consumatorilor romani la studiu reprezinta un avantaj, in contextul in care Romania va detine o baza de date privind consumul national de alimente, permitand astfel o mai buna evaluare a riscurilor legate de alimentele si, implicit, aplicarea de masuri de prevenire si remediere a acestora pentru a asigura un nivel ridicat de protectie al sanatatii cetatenilor.
Incurajam consumatorii romani sa participe la acest studiu, avand in vedere si faptul ca pentru prima oara vom avea certitudinea ca specificul national privind consumul de alimente va fi inclus in opiniile stiintifice privind siguranta alimentelor, elaborate de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor