Câte oi putem exporta în Turcia?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Recent, autoritățile turce au notificat ANSVSA că pot fi reluate exporturile și tranzitul ovinelor prin Turcia, din cele 19 județe declarate libere de scrapie de către Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE).

Cele 19 judete sunt Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și municipiul București. Crescătorii din aceste județe au declarat la APIA, în 2013, aproape 1,5 milioane de capete de ovine și caprine, pentru plata subvenției, dintr-un total de peste 9,1 milioane de capete la nivel național. În schimb, crescătorii din județe cu tradiție în oierit, cum este Sibiul, unde sunt înregistrate mai mult de jumătate de milion de capete de ovine și caprine, nu pot face exporturi.

Nici pentru oierii din cele 19 județe libere de scrapie nu va fi ușor să exporte. Inspectorii de la ANSVSA vor urmări cu strictețe respectarea procedurilor, astfel încât să nu se strecoare vreo mioară din alte județe în loturile pentru export, pentru a nu fi puse în pericol livrările externe pe termen lung. Spre exemplu, după ce OIE a declarat România țară liberă de boala vacii nebune, o fraudă cu crotalii din județul Cluj le-a dat posibilitatea rușilor să interzică importurile de bovine și carne de vită din România.

Or, pentru ciobani, o nouă interdicție va crea un prejudiciu imens. Înainte de apariția focarelor de scrapie, România exporta circa două milioane de capete de ovine și caprine în Turcia. Potrivit statisticilor europene, țara noastră se plasează în fruntea exportatorilor, veniturile din această activitate fiind de circa 150 de milioane de euro anual.

Pentru a putea exporta în Turcia, crescătorii de oi și de capre din cele 19 județe libere de scrapie trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Pentru ovinele vii destinate reproducţiei şi creşterii, perioada de carantină este de minim 21 de zile. Pentru ovinele vii destinate tăierii, nu este stabilită o anumită perioadă de carantină, ovinele putând staţiona în centrul de colectare până la constituirea lotului.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE