Asociaţia Vier Pfoten a cerut guvernului să blocheze exporturile de animale vii în China, arătând că nicio altă țară europeană nu face asemenea livrări către piața chineză. Dacă executivul va da curs acestei solicitări, fermierii care fac parte din Asociația Bălțata Românească ar pierde 14 milioane de euro anul viitor.
Aceasta este suma pe care estimează că o vor încasa în 2014 cei 30.000 de membri ai Asociației Bălțata Românească din exporturile de animale vii către China. Primele livrări ar trebui făcute în ianuarie 2014, iar în următorii 7-10 ani, circa 500.000 de vaci ar trebui exportate. Dacă aceste exporturi vor fi oprite, fermierii vor fi nevoiți să își vândă marfa la prețuri mici către samsarii din țară.
„În fiecare zi, prin Herman trec samsarii și întreabă „Șefu, nu ai ceva de vânzare?” și fermierii vând pentru că sunt bucuroși că nu rămân cu animalele în bătătură”, spune inginerul zootehnist Raul Bularcă, directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească Tip Simmental.
Vier Pfoten se opune însă exporturilor de animale vii către China.
„O călătorie de peste 15.000 km pe durata a câteva luni înseamnă o tortură inimaginabilă și inacceptabilă pentru animale. Transportul pe distanțe lungi presupune un disconfort teribil pentru vaci, care adesea se soldează cu accidente și mortalitate ridicată. Vorbim despre un număr de peste 500.000 de vaci, deci despre o mega suferință. Guvernul României are datoria de a preveni suferința animalelor prin stoparea acestui memorandum total aberant. China trebuie să își aleagă vacile de lapte din țările învecinate”, a spus Gabriel Păun, Director de Campanii al Vier Pfoten Internațional.
Ca să ajungă din România în China, Bălțatele din Transilvania ar trebuie să fie transportate pe o distanță de 1.500 de km. Ca să parcurgă această distanță e nevoie de timp îndelungat, care se traduce prin disconfort pentru animale, susține acesta. Așa se explică de ce nicio altă țară europeană nu face exporturi de animale vii în China.
În plus, susține reprezentantul Vier Pfoten Internațional, ajunse în China, Bălțatele românești vor fi vor fi trecute cel mai probabil la un sistem de creștere intensiv, în spații închise, pentru a se încadra în normele de producție chinezești. Mai exact, chinezii vor să obțină 32 de litri de lapte de la o vacă pe zi, în vreme ce în România media este de 10 litri pe zi.
O soluție ar fi sacrificarea animalelor în România, care ar conduce la creșterea valorii exporturilor deoarece am vorbi de materie primă procesată și nu materie primă brută. În plus, dacă laptele colectat ar fi procesat în țară și exportat sub formă de iaurturi sau brânzeturi, câștigurile producătorilor români ar putea fi mai mari.