septembrie 20, 2021

Cat de sigure sunt sistemele antigrindina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In conditiile in care tot mai multe culturi agricole sunt amenintate de caderile de grindina, Ministerul Agriculturii a prezentat principalele masuri luate impotriva acestui fenomen, respectiv modul in care se va organiza Sistemul National Antigrindina.

Conform unui comunicat emis de MADR, numarul punctelor de lansare a rachetelor antigrindina a crescut comparativ cu anul trecut, si daca in 2017 existau doar 34 de astfel de sisteme, in 2018 numarul lor aproape s-a dublat, ajungand la 60. Aceste puncte de lansare protejeaza o suprafata de aproximativ 870.000 hectare de teren agricol. Punctele de lansare inaugurate in acest an vor proteja culturile agricole aflate in special in judetele: Teleorman, Olt, Valcea, Dolj, Mehedinti, Iasi si Timis.

Alocari financiare pentru sistemul antigrindina

Conform comunicatului MADR, in anul 2018, sistemul national antigrindina a beneficiat de alocari financiare de peste 90 milioane lei, de 4,5 ori mai mult decat in anul 2017.

Ce sunt rachetele antigrindina

Rachetele antigrindina reprezinta cea mai eficienta modalitate de a preveni formarea grindinii actionand direct la nivelul norilor si avand o rata de succes de aproximativ 80 – 90%. O astfel de racheta nu este altceva decat un generator de unde de soc, care trimite un amestec exploziv catre nori, si intrerupe procesul de formare a grindinii.

Astfel, rachetele previn aparitia grindinii si transforma particulele de gheata in apa, crescand nivelul de precipitatii lichide.

Sistemul antigrindina nu este 100% sigur

Dupa cum sustin si autoritatile, sistemul antigrindina nu garanteaza o protectie de 100% impotriva grindinii si uneori, anumite culturi au fost afectate in ciuda acestor sisteme de protectie.

Chiar anul trecut, peste 2.600 de hectare de teren din judetul Vrancea, cultivate cu cereale, pomi fructiferi si vita-de-vie au fost lovite de grindina,  chiar daca s-a dispus folosirea rachetelor antigrindina. Pagubele estimate de fermieri la acea vreme depaseau 60 de milioane de euro, iar rata de afectare a culturilor se situa intre 35 si 100%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE