România a cheltuit, în primele nouă luni ale anului 2013, mai mult de 42,06 milioane de euro pentru a importa o cantitate de aproape 77.000 de tone de roşii, castraveţi, ceapă şi usturoi. La export, castraveţii au fost vedete.
În perioada ianuarie – septembrie 2013, a fost adusă de pe pieţele intra şi extra comunitare o cantitate de legume în stare proaspătă sau refrigerată de aproape de aproape trei ori maimare comparative cu același interval din anul precedent, potrivit datelor MADR, citate de Agerpres.
În primele nouă luni ale anului trecut, exporturile de roşii, castraveţi, ceapă şi usturoi s-au cifrat la 14,85 milioane de euro, potrivit datelor MADR. Cel mai bine la export au mers castraveţii clasici şi cei cornichon, care au adus României 10,39 milioane de euro pentru 19.587 tone. Importurile au fost de numai 4,445,6 tone, valorând 3,9 milioane de euro.
În cazul tomatelor, importurile au totalizat 36.569 de tone la nouă luni din 2013, pentru care s-au cheltuit 27,7 milioane de euro, iar exporturile au fost de numai 2.501 tone, care au adus un plus de 1,861 milioane de euro.
Importurile de ceapă, usturoi şi praz au totalizat 35.866 tone, în valoare de 10,42 milioane euro, iar exporturile au fost de aproape 10 ori mai mici, de numai 3.942 de tone şi au adus 924.234 de euro.