De la 1 ianuarie 2014, proprietarii de terenuri agricoli care le-au dat în arendă trebuie să achite contribuția la asigurările de sănătate.
Numai că arenda se plătește și în bani și în boabe, iar până la această oră autoritățile nu au reușit încă să clarifice cum se va calcula contribuția la sănătate.
Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a înregistrat azi, la registratura Ministerului de Finanțe, o adresă prin care cere lămuriri cu privire la plata contribuțiilor la sănătate în contul veniturilor din arendă.
„Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, federație reprezentativă a producătorilor agricoli, dorește lămuriri suplimentare privind plata CASS aferentă veniturilor din arendă cu impunere prin stopaj la sursă. Dorim lămuriri asupra acestei situații deoarece în teritoriu informațiile diferă de la o administrație financiară la alta, fapt care crează confuzii”, se arată în documentul adresat ministrului de Finanțe, Daniel Chițoiu, și semnat de președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.
Într-un document emis de ANAF se precizează că persoanele fizice care realizează venituri din arendă pentru care impozitul se reţine prin stopaj la sursă datorează contribuţia individuală de CASS (cota de 5,5%) în cursul anului, plătitorul de venit având obligaţia calculului, reţinerii și virării sumelor respective până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile. Încadrarea bazei lunare de calcul a CASS anticipat în limita plafonului maxim pentru veniturile din arendă cu impunere prin stopaj la sursă se face de plătitorul de venit la momentul plății venitului.
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din arendă pentru care impozitul se stabilește în sistem real, obligația anuală de plată a CASS se determină pe baza declarației privind venitul realizat. Concomitent, organul fiscal va realiza și încadrarea în plafonul maxim prin decizia de impunere anuală.