Cartoful dulce de la Dăbuleni rezistă gândacului de Colorado

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La Stațiunea de Cercetare de la Dăbuleni, oamenii de știință lucrează de aproape trei ani la adaptarea la condițiile de climă și sol din România a unui soi de cartof dulce din Asia.

Mare iubitor de căldură, acest soi de cartofi dulci are marele avantaj că nu este pe placul gândacilor de Colorado, ne-a explicat Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare de la Dăbuleni.

„Nu-l atacă nici gândacul de Colorado și este foarte rezistent la secetă. Acest soi face parte din aceeași familie cu volbura și, pe loturile noastre experimentale, am obținut anul trecut o producție de 30-32 de tone la hectar”, ne-a declarat Aurelia Diaconu.

Adaptarea soiului de cartof dulce la condițiile pedo-climatice din România se realizează în cadrul unui proiect dezvoltat de Stațiunea de Cercetare de la Dăbuleni, în parteneriat cu o universitate și o firmă privată din Coreea de Sud. Introducerea în cultură ar putea crea noi oportunități pentru producătorii din zonă, care s-au axat în special pe cultivarea lubeniței, însă, în plin sezon, prețurile scad, astfel că nici profiturile nu sunt mari.

Astfel, dacă acum un kilogram de pepeni pleacă din Dăbuleni la un preț de circa 0,3 lei și ajunge în piețe la aproximativ un leu, cartoful dulce se vinde în supermarketuri cu circa 10 lei/kilogram.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE