Cârnații de Pleșcoi, prima marcă tradițională reatestată conform noilor norme europene

Facebook
Twitter

Direcția Agricolă a Județului Buzău împreună cu Asociația pentru Protejarea Cârnaților de Pleșcoi a demarat acțiunea de protejare a mărcii tradiționale „cârnații de Pleșcoi”, în vederea obținerii atestatului Indicația Geografică Protejată (IGP).

„Cârnații de Pleșcoi vor reprezenta prima marcă tradițională din județul Buzău reatestată conform noilor reglementări europene. Zona Berca, patria cârnaților de Pleșcoi, și comunele limitrofe vor avea un brand comun cu logo-ul I.G.P. cu care vor putea intra pe piața europeană, după ce documentația va fi trimisă la Bruxelles”, a declarat, într-o conferință de presă, directorul DAJ Buzău, Marian Grigoraș, scrie Agerpres.

Pentru a fi atestat conform noilor norme europene, un produs tradițional trebuie să fie obținut din materie primă produsă în zona din care provine produsul tradițional. Ingredientele folosite la prepararea cârnaților de Pleșcoi sunt carnea de oaie (85%), carnea de vită (15%), usturoiul, ardeiul iute, sarea, maţe subţiri de oaie. Singurii conservanți folosiți sunt sarea și fumul. La afumătoare se folosește lemn de esență tare, fără rășină.

„Până în prezent, oricine putea să producă vestiții cârnați de Pleșcoi, chiar dacă aducea materie primă din orice colț al lumii, dar, conform noilor norme europene, cum de altfel este și normal, materia primă trebuie să provină obligatoriu din zona geografică respectivă, ceea ce va contribui atât la stimularea ocupațiilor tradiționale, cât și a agroturismului și a investițiilor locale”, a mai spus sursa citată.

Directorul DAJ Marian Grigoraș a precizat că se intenționează atestarea după noile norme europene și a altor mărci tradiționale, cum ar fi covrigii de Buzău, soiul de vin Tămâioasa de Pietroasele, cașcavalul de Penteleu și bulionul de Buzău.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE