septembrie 28, 2021

Care sunt produsele agricole mai scumpe decat argintul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ultimele modificari ale preturilor confirma faptul ca doua produse agricole care pot fi cultivate si in Romania sunt mai scumpe decat argintul. Astfel, vanilia si sofranul valoreaza in prezent mai mult decat greutatea lor in argint si datorita cererii crescute pentru aceste produse agricole, pretul lor nu va scadea prea curand.

Vanilia

In mod normal, vanilia este obtinuta de la trei specii de orhidee care cresc in zonele tropicale, insa exista cultivator romani care au plantat cu succes arborele de vanilie in diferite zone din tara. De asemenea, vanilia la ghiveci este o planta adaptata sa creasca si in interior, avand nevoie de o temperatura medie de 25 de grade Celsius si de foarte multa lumina. Totusi, este indicat ca planta sa fie pozitionata intr-un loc luminos dar ferit de razele soarelui.

In anul precedent, vanilia atingea pretul record de 600 dolari pe kilogram, cu aproximativ 60 de dolari mai mult decat pretul unui kilogram de argint. Cererea crescuta de vanilie releva faptul ca pretul acesteia s-ar putea chiar mari in viitorul apropiat.

Sofranul

Sofranul este o planta care se poate adapta destul de bine la conditiile climatice din Romania, si tot mai multi fermieri au invatat sa cultive o astfel de cultura, cu rezultate multumitoare. Datorita aromei  sale deosebite, cererea pentru sofran este extrem de mare si acesta este cunoscut drept cel mai scump condiment din lume.

Bulbii de sofran se planteaza toamna, iar terenul ales trebuie sa fie unul argilos si bine afanat. Planta este mare iubitoare de apa asa ca udarea culturii este un pas important in dezvoltarea acesteia. Pentru obtinerea unui kilogram de sofran este nevoie de 150.000 de flori, care vor trebui uscate. Totusi, efortul este total justificat, avand in vedere ca un kilogram de sofran este vandut pe piata cu preturi cuprinse intre 2.000 si 15.000 de dolari iar cererea este extrem de crescuta, in ciuda pretului piperat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE