Vinurile care se găsesc pe piața românească sunt sigure pentru consum, iar prețurile sunt la nivel similar celor din alte state europene, arată Ministerul Agriculturii, într-un comunicat.
Reacția instituției virn ca urmare la o serie de informații publicate în media, conform cărora Comisia Europeană a demarat o anchetă care a scos la iveală faptul că unele sortimente de vinuri românești existente pe piață nu sunt de calitate. MADR a dispus un control, care a fost efectuat de inspecția vitivinicolă din această instituție.
„În acest sens, MADR a demarat o acțiune amplă de prelevare de probe de la societățile invocate, în vederea efectuării de analize specifice depistării compușilor nespecifici din compoziția vinului. Concluziile emise în baza analizelor de laborator, de către laboratoare acreditate pentru controlul oficial al vinurilor, au evidențiat faptul că vinurile sunt conforme din punct de vedere al compoziției chimice și naturaleții, elementele de compoziție provenind exclusiv din fermentarea strugurilor și neexistând nici un risc pentru sănătatea consumatorilor”, se arată într-un comunicat remis de MADR.
Mai mult decât atât, MADR a cerut redactorilor publicației să-i pună la dispoziție dovezile care au stat la baza informațiilor din cuprinsul articolelor denigratoare, fără să primească un răspuns.
Ca urmare a verificărilor efectuate de inspecția vitivinicolă din MADR, instituția arată că în România nu a existat nici un control oficial al Comisiei Europene în urma căruia să se fi constatat sau concluzionat că peste 30 de sortimente de vinuri au fost depistate ca având adaosuri de alcool, zahăr, conservanți, arome, sau substanțe dăunătoare sănătății, așa cum se precizează în articol. Mai mult decât atât, în lista „de vinuri periculoase” publicată sunt enumerate vinuri sau societăți care nu mai sunt prezente în rețeaua comercială la această dată, sau care nu au fost depistate în ultimii ani cu neconformități de natură calitativă și/sau compozițională.
Totodată, în rețeaua comercială se găsesc foarte multe sortimente de vinuri ambalate în sticle de 750 ml, la un preț de sub 15 lei/sticlă, vinuri care sunt naturale și conforme din punct de vedere al compoziției.
„În toate țările producătoare și consumatoare de vin, prețul variază în limite foarte largi în funcție de strategia financiară a operatorilor economici. Prețurile practicate în UE pentru categoria vin de masă încep de la valoarea de 1 euro, iar 80% din vinul românesc comercializat aparține acestei categorii”, se arată în documentul remis de MADR.
Totodată, instituția precizează că „în urma investițiilor făcute în ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a nivelului de tehnologizare a producerii de vinuri, ceea ce îi ajută pe producători să ofere consumatorilor produse conforme și naturale, dovadă în acest sens fiind și distincțiile obținute de vinurile românești la numeroase concursuri naționale și internaționale”.
În primele nouă luni din 2013 au fost exportate 7.543 de mii de tone de vin. Cantitatea exportată în intervalul ianuarie-septembrie 2013 a fost mai mică față de cea consemnată în perioada similară din 2012, când au fost livrate peste graniță 7.973 mii de tone. Însă, a crescut valoarea vinului exportat de la 10,6 milioane de euro în primele nouă luni din 2012, la 11,79 milioane de euro în intervalul ianuarie-septembrie 2013. Datele furnizate stiriagricole.ro de Ministerul Agriculturii arată că importurile de vinuri au înregistrat o scădere semnificativă în primele nouă luni ale anului trecut, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, de la 45.768 de tone în perioada ianuarie-septembrie 2012, la 28.028 de tone în intervalul corespunzător din 2013.
Totodată, valoarea importurilor de vinuri s-a diminuat de la 30 de milioane de euro, la finele lunii septembrie 2012, la 26,1 milioane de euro în intervalul ianuarie-septembrie 2013.