Anul trecut, 352.860 de mici fermieri au plătit impozite pentru veniturile din activități agricole. Pentru crescătorii de vaci care au mai puțin de cinci capete, cea mai bună soluție este norma de venit.
„Dacă au până în cinci capete, cel mai bine este să plăteasă impozit în baza normei de venit, pentru că scapă de hățișul contabil. Cei care au peste cinci capete e mai bine să plătească impozitul stabilit în sistem real”, recomandă Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).
Acesta mai spune că, din păcate, la nivel național există discrepanțe mari între valorile normelor de venit stabilite la nivel național.
„Administrațiile financiare stabilesc normele de venit ca medie pe trei ani dintre prețurile de vânzare a produselor agricole și costurile de producție, folosind și datele furnizate de Direcțiile Agricole. Însă, aceste date nu sunt reale. În județele unde Direcțiile Agricole au chemat la consultări fermierii, cum e cazul Maramureșului, normele sunt la un nivel acceptabil. Unde normele de venit s-au stabilit pe genunchi, sumele sunt mari, nerealiste. În Sibiu, deși am fost chemați la discuții, s-au comunicat Fiscului alte date decât cele stabilite și încă mai negociem. În Brașov, Bihor, Covasna sau Harghita nici măcar nu ne-au întrebat”, ne-a precizat Claudiu Frânc.
În 2013, mici fermieri, persoane fizice autorizate sau neautorizate, care au plătit impozite pentru veniturile din activitățile agricole, au virat la bugetul statului peste 115,8 milioane de lei, potrivit ANAF.